Οικονομία

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ η «λυπητερή» για τις νέες εισφορές

Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ η «λυπητερή» για τις νέες εισφορές
upd: ΕΦΚΑ: Στο efka.gov.gr με κωδικούς taxisnet ανέβηκαν τα ειδοποιητήρια Σήμερα ή το αργότερο αύριο, προσπαθούν οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΕΦΚΑ) να θέσουν σε ισχύ τη διαδικασία αποστολής των ειδοποιητηρίων με τα ποσά ασφάλισης που καλούνται να καταβάλλουν 1,4 εκατ ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. 

Δυσκολίες που σχετίζονται με τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, με συνέπεια η διαδικασία να εξελίσσεται επί πλασματικού και όχι επί πραγματικού εισοδήματος. Με κίνδυνο να υπάρξουν ασφαλισμένοι που θα κληθούν να καταβάλλουν εισφορές υψηλότερες από τις πραγματικές, κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσει η διαδικασία με αυτό τον τρόπο, αφού τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες ασφάλισης, παρουσίαζαν κενά. 

Πάντως, η «λογική» των πρώτων ειδοποιητηρίων παραμένει ίδια: Θα εμπεριέχουν τις οφειλές για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Θα ορίζουν ότι οι εισφορές του Ιανουαρίου θα μπορούν να καταβληθούν έως τα τέλη Φεβρουαρίου και οι εισφορές του Φεβρουαρίου θα μπορούν να καταβληθούν έως τα τέλη Μαρτίου. Ο υπολογισμός των εισφορών για εφάπαξ και για επικούριση δεν θα βρίσκεται σε αυτά τα ειδοποιητήρια, για όποιες περιπτώσεις αυτοαπασχολούμενων χρειάζεται, λόγω αδυναμίας να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Το πιθανότερο είναι οι συγκεκριμένες πρόσθετες εισφορές (7% για επικούρηση και 4% για εφάπαξ), να συμπεριληφθούν στην επόμενη αποστολή ειδοποιητηρίων που θα αφορά το δίμηνο εισφορών για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους.
Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που έχουν ενεργό Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ – μπλοκάκι), από την 1.1.17 και μετά. Όσοι όμως έχουν «κλείσει το μπλοκάκι» τους δεν θα βρεθούν μπροστά στη δυσάρεστη έκπληξη της καταβολής εισφορών. Όλοι οι ασφαλισμένοι θα καταβάλλουν εισφορές με βάση το Καθαρό Φορολογητέο Εισόδημα του 2015. Ερωτηματικό υπάρχει για το ποιους θα επιβαρύνουν, τους εργοδότες ή τους εργαζόμενους, οι εισφορές για περιπτώσεις ασφαλισμένους με έως δύο «αντισυμβαλλόμενους». Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν στο ΔΠΥ του μηνός Ιανουαρίου ότι έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας για να καταβάλλουν το 6,67% των εισφορών για τον κλάδο σύνταξης, για να μεταφέρουν το υπόλοιπο 13,33% στους εργοδότες. Εάν οι τελευταίοι όμως δεν δεχτούν τη συγκεκριμένη επιβάρυνση, τότε αυτό σημαίνει ότι τον τελικό λόγο θα τον έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, που θα πρέπει να αποφανθούν ποιοι τελικά θα επιβαρυνθούν από τις εισφορές. Έως τότε, το 20% θα επιβαρύνει στο σύνολό του, τον ασφαλισμένο.