Οικονομία

Συνεχίζεται η κόντρα εργαζομένων-διοίκησης για το «μπάχαλο» στον ΕΦΚΑ

Συνεχίζεται η κόντρα εργαζομένων-διοίκησης για το «μπάχαλο» στον ΕΦΚΑ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Συνέχεια στην αντιπαράθεση με τη διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, έδωσαν οι εργαζόμενοι στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με κοινή ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΣΕ) στο ΙΚΑ, σημειώνουν ότι η τελευταία απάντηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ «στερείται ουσιαστικού περιεχομένου»

 Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι οι δικές τους παρατηρήσεις, διαπιστώσεις και  καταγγελίες, «αναφέρονται σε πραγματικά προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν ασφαλισμένοι και εργαζόμενοι και τα οποία σταδιακά πολλαπλασιάζονται αντί να λιγοστεύουν. Είναι πράγματι τραγικό η Διοίκηση ενός από τους μεγαλύτερους  Δημόσιους Οργανισμούς σ’ έναν ιδιαίτερα κρίσιμο και ευαίσθητο κοινωνικά τομέα, να εμφανίζεται τόσο αιφνιδιασμένη, ανέτοιμη και αμήχανη, φυγομαχώντας και στρουθοκαμηλίζοντας».

Οι συνδικαλιστές των Ταμείων απαντώντας στις αναφορές της διοίκησης περί κακής «προαίρεσης», απαντούν ότι οι παραινέσεις αυτές είναι «απόλυτα δημαγωγικές, λαϊκίστικες, υποκριτικές και αντιφατικές». Ως απόδειξη των παραπάνω, καταγγέλλουν τη συμπεριφορά της κας Αχτσιόγλου και του κου Πετρόπουλου οι οποίοι «ενώ είχαν ενημερωθεί μέσω δικαστικού επιμελητή  δέκα μέρες πριν για τη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο, αρνήθηκαν», σύμφωνα με τους εργαζόμενους να τους συναντήσουν «κρυπτόμενοι από γραφείο σε γραφείο και από «σύσκεψη» σε «σύσκεψη». Οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι πήγαν «με συγκεκριμένη «ατζέντα» θεμάτων αλλά ούτε με καλή «προαίρεση» ούτε με καλή «προδιάθεση» αντιμετωπίστηκαν από την Πολιτική Ηγεσία, «όπως συμβαίνει τους τελευταίους είκοσι μήνες».

Οι συνδικαλιστές των Ταμείων, επισημαίνουν ότι επιβεβαιώθηκαν για τα προβλήματα που παρουσιάζει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ). Απόδειξη γι’ αυτό είναι τα ίδια τα δελτία τύπου που εξέδωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ, με τα οποία παρατείνεται η υποχρέωση υποβολής ΑΠΔ από τους εργοδότες, για τον Ιανουάριο του 2017, έως τις 17 Μαρτίου του ίδιου έτους. Ίδια παράταση τονίζουν ότι δόθηκε και για την καταβολή εισφορών των μη μισθωτών ασφαλισμένων.