Οικονομία

Άρση φραγής ΑΠΔ για εργοδότες ώστε ενταχθούν στη ρύθμιση

Άρση φραγής ΑΠΔ Άρση φραγής ΑΠΔ
Άρση φραγής ΑΠΔ για εργοδότες ώστε ενταχθούν στη ρύθμιση Με απόφαση της η Διοίκηση του ΙΚΑ ανακοινώνει ότι άρει της φραγή υποβολής ΑΠΔ σε εργοδότες για να ενταχθούν στην ευνοική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών απο ασφαλιστικές εισφορές.

Συγκεκριμένα με απόφαση της η Διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ανακοινώνει ότι αίρει τη φραγή υποβολής ΑΠΔ μέσω Διαδικτύου, που είχε επιβληθεί σε εργοδότες - οφειλέτες σε εφαρμογή του άρθρου 17 του ν. 3846/2010 (δες στο τέλος του άρθρου), προκειμένου να δοθεί δυνατότητα υπαγωγής των οφειλετών αυτών σε καθεστώς ρύθμισης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4152/2013.

Οι εργοδότες αυτοί θα πρέπει να υποβάλλουν τις απαιτητές Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο Υποκατάστημα του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ της έδρας τους, υποβάλλοντας ταυτόχρονα και μέχρι 30/8/2013 αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ρύθμισης.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι η άρση της φραγής υποβολής ΑΠΔ έχει προσωρινό χαρακτήρα και ότι το μέτρο θα επιβληθεί εκ νέου μετά τη 1/9/2013, εφόσον οι εργοδότες της ανωτέρω κατηγορίας δεν υπαχθούν σε καθεστώς ρύθμισης.

Για το λόγο αυτό καλούνται να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους παρέχεται.

Ποιοι εργοδότες είχαν φραγή υποβολής της ΑΠΔ

Οι ΑΠΔ, οι οποίες υποβάλλονται για διαστήματα μισθολογικών περιόδων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και επιβάλλεται η πρόσθετη επιβάρυνση που προβλέπεται από τη διάταξη της περίπτωσης α' της παραγράφου αυτής.
 Η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η ΑΠΔ που υποβάλλεται με τον τρόπο αυτόν, παραλαμβάνεται από το αρμόδιο υποκατάστημα, μόνο αν ο εργοδότης συνυποβάλλει το αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα, καθώς και την ανάλυση πελατών του ίδιου μήνα. Επιπλέον, ο εργοδότης καλείται να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την έκδοσή της, ισόποση με το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών ΑΠΔ, για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.
 Η ΑΠΔ που υποβάλλεται στο υποκατάστημα θεωρείται εμπρόθεσμη αν υποβληθεί έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της επόμενης κατά περίπτωση ΑΠΔ.