Οικονομία

Το «άβατο» του Eurogroup «σπάει» η Αχτσιόγλου - Εργασιακά και ασφαλιστικό στο «κάδρο»

Το «άβατο» του Eurogroup «σπάει» η Αχτσιόγλου - Εργασιακά και ασφαλιστικό στο «κάδρο»
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Για πρώτη φορά θα παραστεί σε Eurogroup και υπουργός Εργασίας μιας χώρας - Η κ. Έφη Αχτσιόγλου θα δώσει το παρών στο σημερινό Eurogroup σε μια προσπάθεια η ελληνική πλευρά να πείσει τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στα εργασιακά και που δεν πρέπει να γίνουν στο Ασφαλιστικό

Ουσιαστικά, αυτά τα δύο θέματα, είναι ακόμα τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, μαζί με το ζήτημα της ΔΕΗ, από το πεδίο της ενέργειας. Είναι προφανές ότι η παρουσία της κ. Αχτσιόγλου, εκτός από το να σπάει ένα «άβατο», έχει πολύ πιο ουσιαστικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση: Στόχος είναι να πειστεί το Eurogroup ότι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητη, για να λειτουργήσει η αγορά εργασίας σε κανονικές συνθήκες και να προκύψει ανάπτυξη, μέσα από υγιείς επενδυτικές προσπάθειες και όχι μέσα από συμπίεση μισθών και όρων απασχόλησης, όπως γίνεται σήμερα… Παράλληλα, πρέπει το Eurogroup να αντιληφθεί πόσο επικίνδυνη είναι η επιμονή των θεσμών στο ζήτημα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων αλλά και του διπλασιασμού του ποσοστού των απολύσεων, από το 5% που είναι σήμερα κάθε μήνα, στο 10%, για μεγάλες επιχειρήσεις.

Εξίσου σημαντική όμως είναι η αναφορά στοιχείων για την πορεία του Ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Η υπουργός Εργασίας θα επιδιώξει να αναδείξει στοιχεία που θα δείχνουν ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη στην Ελλάδα δεν ανέρχεται στο 10% του ΑΕΠ, όπως ισχυρίζεται το ΔΝΤ, αλλά πολύ χαμηλότερα, ίσως κάτω ακόμα και από το 5,5% του ΑΕΠ της χώρας. Επίσης, θα εξηγήσει γιατί δεν πρέπει να μειωθούν περαιτέρω οι κύριες συντάξεις, μέσω της κατάργησης του μέτρου της προσωπικής διαφοράς, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα θιγούν ακόμα και χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν τη βασική σύνταξη ΙΚΑ, των 486 ευρώ το μήνα! Σε κάθε περίπτωση η κ. Αχτσιόγλου αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει οι όποιες παρεμβάσεις – περικοπές συντάξεων, να γίνουν σταδιακά από το 2020 και μετά και όχι άμεσα, το 2019, όπως είναι η πρόθεση του ΔΝΤ. Τα μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ μέσα από παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό θα τονιστεί ότι είναι πολύ υψηλά και πρέπει να μειωθούν στα επίπεδα του 0,75% του ΑΕΠ ή 1,4 δισ. ευρώ. Έτσι και αλλιώς θα πρέπει η όποια συμφωνία να περιλαμβάνει και τα αντίστοιχα αντίμετρα για να στηριχθούν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού (πχ χαμηλοσυνταξιούχοι, ανάπηροι).