Οικονομία

Στόχος 1 δισ. ευρώ έσοδα το 2017 από είσπραξη οφειλών προς τα Ταμεία

Στόχος 1 δισ. ευρώ έσοδα το 2017 από είσπραξη οφειλών προς τα Ταμεία
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Να καταγράψουν έσοδα 1 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος, έχουν θέσει ως στόχο στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Το γεγονός ότι κατάφεραν το 2016 να εισπράξουν 820 εκατ. ευρώ δημιουργεί την αισιοδοξία ότι θα καταστεί εφικτό να υπάρξει άνοδος των εσόδων και το 2017

Η αισιοδοξία επιτείνεται και από το γεγονός ότι εντός του α΄ εξαμήνου του 2017 στο ΚΕΑΟ θα συγκεντρωθούν όλες οι οφειλές από ληξιπρόθεσμες οφειλές, ακόμα και εκείνες κάτω των 5.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό οι υπηρεσίες του Κέντρου, ετομάζονται ώστε να αποστείλουν μαζικά ατομικά ειδοποιητήρια εντός τριών μηνών από την ένταξη των οφειλών αυτών στα μητρώα τους. Επίσης, θα δίνεται περιθώριο 70 ημερών μετά την απώλεια ρύθμισης για τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Για να συμβούν όμως όλα τα παραπάνω και να επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων, το ΚΕΑΟ εκτιμά ότι πρέπει εντός του έτους να καλυφθούν οι 600 θέσεις εργασίας που προβλέπει το οργανόγραμμα. Έως τώρα στο Κέντρο εργάζονται 435 υπάλληλοι, άρα υπάρχουν ακόμα 165 κενές θέσεις για να καλυφθούν. Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στην στελέχωση Περιφερειακών Υπηρεσιών που έχουν διαπιστωθεί σημαντικές ελλείψεις.

Στον προγραμματισμό για το 2017, η διοίκηση του ΚΕΑΟ εντάσσει και την καλύτερη αξιολόγηση του «προφίλ» του οφειλέτη. Ουσιαστικά επιχειρείται να γίνει διαχωρισμός του ύψους και της παλαιότητας της οφειλής, για να διαπιστωθεί ποια θα είναι η εισπραξιμότητά της. Στη συνέχεια θα εξετάζεται η νομική μορφή της επιχείρησης που έχει δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές όπως επίσης και η συμπεριφορά του οφειλέτη. Αυτό σημαίνει ότι, εάν ο οφειλέτης καταβάλλει κανονικά τις τρέχουσες εισφορές και την ίδια στιγμή , καταβάλλει και ένα ποσό έναντι της ληξιπρόθεσμης οφειλής που έχει δημιουργήσει, τότε το ΚΕΑΟ θα δείχνει μεγαλύτερη ελαστικότητα στην προώθηση πιο σκληρών μέτρων. Αντίθετα, κάτι τέτοιο δεν θα συμβαίνει όταν διαπιστώνεται συνεχής ένταξη σε ρυθμίσεις και ταυτόχρονη απώλειά τους, που μειώνουν την αξιοπιστία του προφίλ του οφειλέτη.