Οικονομία

ΕΡΓΑΝΗ: 38.000 περισσότερες προσλήψεις από τις απολύσεις τον Μάρτιο

ΕΡΓΑΝΗ: 38.000 περισσότερες προσλήψεις από τις απολύσεις τον Μάρτιο
Θετικό ισοζύγιο λόγω εποχικής απασχόλησης καταγράφει το σύστημα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας για τον μήνα Μάρτιο στην αγορά εργασίας ενώ είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί το συγκεκριμένο μήνα, δημιουργώντας νέο ρεκόρ

Θετικό ισοζύγιο προσλήψεων απολύσεων που φτάνει τις 38.000 θέσεις εργασίας κατέγραψε το σύστημα Εργάνη για τον μήνα Μάρτιο. Η θετική αυτή εξέλιξη, οφείλεται κυρίως στις αθρόες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν λόγω των εορταστικών ημερών του Πάσχα που πλησιάζουν. Η συγκεκριμένη θετική πορεία, ανέτρεψε την αρνητική εικόνα του πρώτου διμήνου.

Το θετικό ισοζύγιο είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί το συγκεκριμένο μήνα, δημιουργώντας νέο ρεκόρ. Σημειώνεται ότι το 2016 επίσης είχε καταγραφεί θετικό πρόσημο προσλήψεων και απολύσεων (29.351) όπως και ένα χρόνο νωρίτερα (22.313). Βέβαια, ο Μάρτιος είναι ένας μήνας που λόγω του Πάσχα, αλλά και της θερινής τουριστικής περιόδου που έπεται, συνήθως έχει θετικό πρόσημο. Από τα στοιχεία που έχει συλλέξει το σύστημα Εργάνη, από το 2001 και μετά, μόνο τέσσερις χρονιές (2003, 2009, 2011 και 2012) οι απολύσεις είχαν ξεπεράσει τις προσλήψεις το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Από όλα όμως τα έτη που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ποτέ ως τώρα δεν είχε καταγραφεί θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων 38.000 θέσεων εργασίας.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, ξεχωρίζει η διατήρηση σε υψηλά ποσοστά, κοντά στο 60% των ευέλικτων μορφών εργασίας, δηλαδή της μερικής απασχόλησης και της εκ περιτροπής απασχόλησης. Παρά το γεγονός λοιπόν, ότι οι προσλήψεις τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους ήταν κατά πολύ περισσότερες από τις απολύσεις, ένα μεγάλο μέρος τους ήταν υπό καθεστώς ευέλικτων μορφών εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι υποκρύπτουν χαμηλές αποδοχές.

Με δεδομένα τα πολύ αρνητικά στοιχεία του Ιανουαρίου (-29.817), που ανατράπηκαν πάντως τον Φεβρουάριο (+ 24.938) είχε δημιουργηθεί αρνητικό ισοζύγιο στο πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους κατά 4.879 θέσεις εργασίας. Με τη θετική εξέλιξη του Μαρτίου όμως, ανατρέπεται και αυτό το καταγεγραμμένο στοιχείο του συστήματος «Εργάνη» και έτσι στο πρώτο τρίμηνο του 2017, διαπιστώνεται θετικό ισοζύγιο πάνω από 25.000 θέσεις εργασίας.