Οικονομία

Τι περικοπές φέρνει ο ΔΤΚ στις νέες συντάξεις

Τι περικοπές φέρνει ο ΔΤΚ στις νέες συντάξεις
Περικοπές που κατά μέσο όρο θα κυμανθούν στα επίπεδα του 15% φέρνει για τις νέες συντάξεις ο τρόπος υπολογισμού τους, με την χρήση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ).

Η εγκύκλιος που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Εργασίας, μπορεί να οδηγεί σε αποτέλεσμα που σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις είναι κατά 3-5 ποσοστιαίες μονάδες καλύτερο, αλλά ακόμα και έτσι οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι επώδυνες. Μάλιστα, σε ακραία μορφή είναι πιθανό να φτάσουν έως και το 35%. Με τον όρο «νέες» συντάξεις, εννοούνται εκείνες που θα προκύψουν από αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά τη 13η Μαϊου 2016 ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, έως το 2020 όλες οι νέες συντάξεις θα προκύψουν ως αποτέλεσμα των μισθών που έλαβε ο δικαιούχος από το 2002 μέχρι την υποβολή της σχετικής αίτησης. Όμως θα αξιοποιηθεί για τα ίδια έτη και ο ΔΤΚ. Θεωρείται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης, που αντικατέστησε το δείκτη μεταβολής μισθών, ο οποίος υπήρξε στο αρχικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας και έμεινε στα «χαρτιά» αφού η ΕΛΣΤΑΤ εξέφρασε πρακτική αδυναμία υλοποίησης, θα επηρεάσει θετικά τις συντάξιμες αποδοχές έως το 2010, αρνητικά από το 2011 έως το 2014, ενώ δεν θα ασκήσει την παραμικρή επιρροή για τα έτη 2015 και 2016. Η εγκύκλιος όμως έχει και«θολά» σημεία. Πιο σημαντικό θεωρείται το σημείο εκείνο που αναφέρεται στην περίπτωση που ο ΔΤΚ είναι μικρότερος της μονάδας και επισημαίνει ότι σε μια τέτοιαπερίπτωση, θα γίνεται αυτόματη αναπροσαρμογή στη μονάδα. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν υπάρχει στον σχετικό νόμο, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την χρήση του και προκαλεί επιφυλάξεις στους εισηγητές που καλούνται να απονείμουν τις νέες συντάξεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι μειώσεις που θα προκύψουν θα είναι σημαντικές και δημιουργούν τα νέα μεγέθη συντάξεων ελέω του νόμου Κατρούγκαλου. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΟΑΕΕ με 35 χρόνια προϋπηρεσίας, εάν έχει μέσο όρο αποδοχών στα επίπεδα των 1350 ευρώ, θα λάμβανε με τον παλιό τρόπο υπολογισμού περίπου 1210 ευρώ σύνταξη. Με το νέο τρόπο η σύνταξή του μόλις και μετά βίας θα υπερβεί τα 910 ευρώ. Επίσης, δημόσιος υπάλληλος με 40 έτη ασφάλισης με μέσες αποδοχές στα επίπεδα των 1.480 ευρώ, επρόκειτο να λάβει σύνταξη με το παλιό σύστημα στα επίπεδα των 1.320 ευρώ, ενώ με το νέο τρόπο υπολογισμού θα υποχρεωθεί σε σύνταξη κοντά στα 1.100 ευρώ, δηλαδή 220 ευρώ λιγότερα.