Οικονομία

Τσακαλώτος: Η συμφωνία έχει δυσάρεστους συμβιβασμούς

Τσακαλώτος: Η συμφωνία έχει δυσάρεστους συμβιβασμούς
«Είχαμε μια συμφωνία για τους βασικούς πυλώνες. Δεν περιλαμβάνονται ομαδικές απολύσεις και lock-out, αλλά επιστροφή συλλογικών συμβάσεων» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, με την ολοκλήρωση του Eurogroup, στη Μάλτα.

Παράλληλα, στα θετικά αντίμετρα προανήγγειλε αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και μείωση φορολογία από το 2020.

Σημείωσε πως «Μετά το πρόγραμμα θα είμαστε μια κανονική χώρα και δεν θα υπάρχει επιτήρηση. Όπου υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν πράγματα που δεν θα μας δυσαρεστούνκαι πράγματα που μας ικανοποιούν» και πρόσθεσε: «Είναι στη φύση κάθε συμφωνίας να έχει και συμβιβασμούς, να έχει και πραγματα που θα μας στεναχωρήσουν, όχι τόσο τη διαπραγματευτική ομάδα, όσο τον ελληνικό λαό».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τόσο τα περιοριστικά μέτρα όσο και τα θετικά μέτρα θα νομοθετηθούν τώρα. Όσον αφορά το θετικό «πακέτο» (ύψους 3,6 δισ. ευρώ) θα αφορά την κοινωνική πολιτική για το 2019, αλλαγές στην ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος για το 2020. Για τα αρνητικά μέτρα διευκρίνισε ότι θα ενεργοποιηθούν στην περίπτωση μόνο που θα έχουν ήδη εφαρμοστεί τα μέτρα για το χρέος.

Για τα εργασιακά ο Ευ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι έγιναν δεκτές οι ελληνικές θέσεις για τις ομαδικές απολύσεις και το «λοκ άουτ», ενώ οι συλλογικές συμβάσεις θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο του 2018.

Αναλυτικά ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε:

«Η συμφωνία στα μεγάλα ζητήματα είναι για τα μέτρα και τα αντίμετρα. Αυτά θα είναι 1% θετικά μέτρα για το 2019 και 1% για το 2020 και 1% περιοριστικά μέτρα για τις συντάξεις το 2019 και 1% για τους φόρους το 2020. Επιτρέψτε μου να δώσω κάποιες λεπτομέρειες, θα είναι ένα πακέτο που φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ που αντιμετωπίζει την παιδική φτώχεια, το πρόβλημα της στέγασης, τα προβλήματα της νέας γενιάς για την απασχόληση με μέτρα και ενέργειες που θα συμβιβάζονται με την αναπτυξιακή πολτική της κυβέρνσης να μειωθεί η συνδρομή των συνταξιούχων και ένα πακέτο επενδυτικό.

Το 2020 θα είναι προς την πλευρά των φόρων με αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και στο φόρο εισοδήματος δημιουργούν τη βάση για ένα κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα από αυτό που έχει ήδη γίνει με τα 750 εκατ. ευρώ για την αλληλεγγύη. Έχει συμφωνηθεί ο μηχανισμός για το 2018 θα ενεργοποιήσει τα θετικά μέτρα και το συνολικό πακέτο που δεν θα υπάρχουν απολύσεις για ομαδικές απολύσεις ούτε η νομοθέτησηγια lock out και από το Σεπτέμβρη του 2018 θα αρχίσουν να επιστρέφουν οι συλλογικές συμβασεις,ι με την αρχή της επεκτασιμότητας και με την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης. Τα μέτρα θα εφαρμοστουν το 2019 και το 2020 αν και μόνο, έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα για το χρέος με το τέλος του προγράμματος».

Τέλος ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι: Το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο του 2018 λίγο πριν θα αποφασιστεί ένας μηχανισμός για το ποια θα είναι η δημοσιονομική πορεία της χώρας για μετά το 2018, αλλά μετά από το πρόγραμμα θα είμαστε μια κανονικη χώρα, που θα πηγαίνει στην Κομισιόν, όπως οι άλλες χώρες: η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία. Δεν υπάρχει επιτήρηση».