Οικονομία

Προσπάθεια για πλαφόν στις περικοπές των συντάξεων

Προσπάθεια για πλαφόν στις περικοπές των συντάξεων
Πλαφόν στο ύψους του «μαχαιριού» μεταξύ του 20% με 25%, επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, μετά την αποδοχή για περικοπές ύψους 1,8 δισ. ευρώ στις συντάξεις εντός του 2019

Τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν από τον Ιανουάριο του 2020 οι συνταξιούχοι θα δεχθούν νέα επίθεση.Κυβερνητικός στόχος είναι να οριστεί ένα ανώτατο όριο μειώσεων στις συντάξεις, προκειμένου να προστατευθούν οι συνταξιούχοι από περικοπές που σε αντίθετη περίπτωση καταργηθεί πλήρως η προσωικής διαφορά, θα αγγίζει και το 39%.

Ήδη φαίνεται πως η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από τους ευρωπαίους δανειστές, ενώ και το ΔΝΤ δεν συμφώνησε αλλά ούτε και διαφώνησε αφήνοντας την πόρτα της συμφωνίας ανοικτή

Βάσει του σχεδίου, ο κύριος όγκος των εξοικονομήσεων (περίπου 0,9% του ΑΕΠ) θα επιτευχθεί μέσω της μείωσης των προσωπικών διαφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η προσωπική διαφορά να μειώνεται τόσο, ώστε η συνολική σύνταξη να μην μειώνεται πάνω από 20%. Μικρότερου μεγέθους μειώσεις θα υπάρξουν και στις επικουρικές συντάξεις, επίσης μέσω των προσωπικών διαφορών, όπως αυτές έχουν ήδη υπολογιστεί. Στον τελικό λογαριασμό, ένα μικρό κομμάτι της τάξης του 0,05% του ΑΕΠ ενδέχεται να εξοικονομηθεί από το πάγωμα των νέων συντάξεων.

Όσο για τα στοχευμένα αντίμετρα που εξετάζει η κυβέρνηση, ειδικά για τους συνταξιούχους εξετάζεται η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα, η οποία θα εφαρμοστεί αναλογικά με το ύψος της σύνταξης. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να μηδενιστεί η συμμετοχή των χαμηλοσυνταξιούχων.

Παράλληλα, εντός των λεγόμενων αντίμετρων, περιλαμβάνονται δράσεις για την ενίσχυση της οικογένειας με επέκταση του επιδόματος σε πρώτο και δεύτερο παιδί, επιδότηση θέσεων εργασίας για τη νέα γενιά, στοχευμένο στεγαστικό πρόγραμμα, με επιδότηση ενοικίου, επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών προκειμένου να καλυφθεί το 1/3 των βρεφών έως 4 ετών, αύξηση των σχολικών γευμάτων ώστε τουλάχιστον το 1/2 των παιδιών δημοτικού και γυμνασίου να τα λαμβάνουν, καθώς και αναπτυξιακές δράσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.