Οικονομία

«Ψαλίδι» σε 900.000 κύριες συντάξεις - Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων

«Ψαλίδι» σε 900.000 κύριες συντάξεις - Αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων
Στο «στόχαστρο» μπαίνουν το 2019, περίπου 900.000 κύριες συντάξεις, οι οποίες εμφανίζουν αρνητική προσωπική διαφορά. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μπει ένα ταβάνι προστασίας για ένα εύρος ποσού και πάνω.

Σύμφωνα πάντα με κυβερνηστικές πηγές, φαίνεται πως δεν υπάρχει προσωπική διαφορά στις μεσαίες συντάξεις του ΙΚΑ που ορίζονται σήμερα στα 720 ευρώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι περικοπές θα είναι μικρότερες των 10 ευρώ.

Στο μέτωπο των εργασιακών, καταργείται το υπουργικό βέτο και περνάει στην δικαιοδοσία του ανωτάτου συμβουλίου εργασίας, ενώ τα όρια των απολύσεων δεν αλλάζουν και παραμένουν στο 5% μηνιαίως. Τον Σεπτέμβριο του 2018 επανέρχεται η επεκτασιμότητα των ΣΣΕ και η αρχή της ευνοϊκης ρύθμισης.

Στα θετικά αντίμετρα όπως φαίνεται είναι: Μηδενική συμμετοχή στην φαρμακευτική περίθαλψη για συνταξιούχους με εισόδημα 700 ευρώ, μείωση της συμμετοχής κατά 50% για συνταξιούχους με εισόδημα 700-1.200 ευρώ, μείωση της συμμετοχής κατά 25% για συντάξεις 1.200 ευρώ και πάνω. Παράλληλα πρόθεση της κυβέρνησης είναι η δημιουργία πάνω από 30.000 θέσεων εργασίας, 12μηνης απασχόλησης στις δομές του δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα με επιδότηση για τους εργοδότες για μισθό έως 500 ευρώ τον μήνα. Με αυτό τον τρόπο όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα γίνει προσπάθεια να ανασταλεί το brain drain.

Η κυβέρνηση θα προτείνει επίσης την αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για το πρώτο και δεύτερο παιδί. Συγκεκριμένα, προτείνει το επίδομα για το πρώτο παιδί να πάει στα 60 ευρώ από τα 40 που είναι τώρα και για το δεύτερο παιδί στα 90 ευρώ. Παράλληλα, το πακέτο των θετικών μέτρων περιλαμβάνει και επίδομα ενοικίου 80 ευρώ τον μήνα και αφορά τους μισούς από όσους έχουν ενοίκιο ή πληρώνουν δάνειο πρώτης κατοικίας.

Στο σκέλος, των παιδικών σταθμών, η κυβέρνηση προτείνει την δημιουργία 1.700 νέων δομών και την κάλυψη τουλάχιστον του 1/3 των παιδιών έως 4 ετών στις δομές αυτές. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προτείνει την αύξηση τον σχολικών γευμάτων κατά 300.000 σε δημοτικά και κατά 150.000 σε γυμνάσια όλης της χώρας. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να έχει εισαχθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση αρχές Μαϊου έτσι ώστε να έχει «επικυρωθεί» στο Eurogroup της 22ης Μαϊου ή αν χρειαστεί σε έκτακτο Eurogroup.