Οικονομία

Τα ποσοστά αναπλήρωσης «ρίχνουν στον Καιάδα» τις νέες συντάξεις

Τα ποσοστά αναπλήρωσης «ρίχνουν στον Καιάδα» τις νέες συντάξεις
Ξεκινάει και τυπικά τις επόμενες ημέρες η έκδοση των νέων συντάξεων, που θα προκύπτουν ως αποτέλεσμα του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού που θεσμοθετήθηκε με το νέο Ασφαλιστικό νόμο

Οι περίπου 60.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τις 13 Μαΐου 2016 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 4387/2016) έως σήμερα, θα αρχίσουν σταδιακά να διεκπεραιώνονται με την χρήση και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στον υπολογισμό των νέων συντάξεων, κατ’ εντολή του υπουργείου Εργασίας. Ήδη πάντως οι πρώτες προβολές που γίνονται δείχνουν μειώσεις στις νέες συντάξεις, συγκριτικά με τον παλιό τρόπο υπολογισμού που θα κυμανθούν από 15 – 30%.

Η βασική αιτία των μειωμένων, νέων συντάξεων, είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν εφεξής. Ο ΔΤΚ μάλλον περιορίζει τις περικοπές κατά τρεις έως πέντε ποσοστιαίες μονάδες παρά τις διογκώνει. Αντίθετα, τα ποσοστά αναπλήρωσης επιδρούν πολύ αρνητικά στο τελικό ποσό της σύνταξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ελεύθεροι επαγγελματίες με 35 έτη ασφάλισης που με τον παλιό τρόπο υπολογισμού θα εισέπρατταν σύνταξη 1.180 ευρώ, θα αναγκαστούν τώρα να αποδεχτούν σύνταξη στα επίπεδα των 880 ευρώ το μήνα, δηλαδή 300 ευρώ μικρότερη. Επίσης, καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που εργάστηκαν επί 35 συναπτά έτη πριν συνταξιοδοτηθούν, αντί να λάβουν 1.040 ευρώ σύνταξη, με το νέο τρόπο υπολογισμού θα πρέπει να συμβιβαστούν με 855 ευρώ, δηλαδή 185 ευρώ λιγότερα το μήνα.

Ανάλογα περιορισμένες θα είναι στο εξής και οι κατώτατες συντάξεις. Με βάση τη 15αετία (ή 4.500 Ημέρες Ασφάλισης), οι κατώτατες συντάξεις ξεκινούν στα 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας. Επίσης, η μειωμένη σύνταξη γήρατος έχει ως αφετηρία τα 288 ευρώ και δεν ξεπερνάει τα 419,90 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι με τον παλιό τρόπο υπολογισμού, η μειωμένη σύνταξη έφτανε στα 486 ευρώ.