Οικονομία

Η χώρα εκτός αποζημιώσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης

Η χώρα εκτός αποζημιώσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης
Μία ακόμη «χαμένη ευκαιρία» της χώρας μας, καθώς δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες, που θα αποζημιωθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τις ζημίες, που υπέστησαν οι αγρότες της από φυσικές καταστροφές στα τέλη του 2015 και μέχρι τα μέσα του 2016, επισημαίνει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή με σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου

Η κ. Αραμπατζή ζητά να ενημερωθεί για ποιον λόγο η Ελλάδα δεν συμπεριλαμβάνεται στις χώρες, που θα λάβουν τις εν λόγω κοινοτικές αποζημιώσεις ύψους 71,5 εκατ. Ευρώ συνολικά, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περίοδος αποτέλεσε μία από τις πλέον δύσκολες χρονιές για την χώρα μας από πλευράς ζημιών, που προέρχονται από δυσμενή καιρικά φαινόμενα (έντονες χιονοπτώσεις, χαλάζι, πλημμύρες, ξηρασία).

Ζητά δε από τον κ. Αποστόλου να διασαφηνίσει αν και πότε υπήρξε σχετικό αίτημα από την Ελλάδα προς την ΕΕ προκειμένου να λάβει αποζημιώσεις από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, για ποιον λόγο αυτό απορρίφθηκε, εφόσον κατατέθηκε και να δώσει ο Υπουργός στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα.

Επιπροσθέτως ζητά απαντήσεις για το αν η χώρα μας υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ανάλογο αίτημα έκτακτης ενίσχυσης για την περίοδο μετά τα μέσα του 2016, περίοδο που υπήρχαν εξίσου δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Να σημειωθεί ότι η Σερραία Βουλευτής είχε καλέσει τον Υπουργό με σχετική Ερώτηση και ΑΚΕ ήδη από τον Απρίλιο του 2015 για την ενεργοποίηση όλων των έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ που προβλέπονται σε περίπτωση έκτακτων καταστροφών, όπως αυτές, που  υπέστη σε τεράστιο μέρος του φυτικού του κεφαλαίου και ο Ν. Σερρών.