Οικονομία

«Μαχαίρι» σε 900.000 κύριες συντάξεις φέρνει η νέα συμφωνία

«Μαχαίρι» σε 900.000 κύριες συντάξεις φέρνει η νέα συμφωνία
Δεδομένες θα είναι οι απώλειες που προκαλεί στις κύριες συντάξεις η κυοφορούμενη κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» όπως επιβεβαίωσε άλλωστε χθες η υπουργός Εργασίας

Η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις θα είναι είτε ολικές είτε μερικές ενώ θα την χάσουν οι τρεις στους δέκα συνταξιούχους από το 2019. Αυτό προέβλεψε χθες η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου επαναβεβαιώνοντας ότι στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών, το υπουργείο θα επιδιώξει να καθοριστεί ένα ποσοστό - ανώτατο όριο απομείωσης της «προσωπικής διαφοράς» περί το 22% για να αποφευχθούν μεγάλες μεταβολές στις συντάξεις μετά την εφαρμογή των μέτρων και να παραμείνουν «εκτός» των περικοπών του 1,8 δισ. ευρώ οι επικουρικές συντάξεις.

Το ενδεχόμενο οι περικοπές αυτές να εφαρμοστούν άμεσα το 2019, χρονιά που βάσει νόμου παύει να ισχύει η προσωπική διαφορά, αναμένεται να επηρεάσει τις συντάξεις που λαμβάνουν 900.000 συνταξιούχοι. Κατά μέσο όρο οι μειώσεις θα κυμανθούν στα επίπεδα του 15% με σημαντικές αυξομειώσεις ανά περίπτωση

Τα στοιχεία που επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα των διαπραγματεύσεων το υπουργείο Εργασίας, μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών είναι αποκαλυπτικά:

Τις μεγαλύτερες μειώσεις θα υποστούν όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν υψηλές συντάξεις (πάνω από 1.000 ευρώ) και έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης. Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται περίπου 750.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι θα υποστούν περικοπές στα επίπεδα 18 – 20%.

Σημαντικές μειώσεις όμως θα υποστούν και οι ασφαλισμένοι του πρώην ΤΕΒΕ, οι οποίοι θα διαπιστώσουν χάνεται το σύνολο της προσαύξησης των 220 ευρώ που λάμβαναν.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει οι περικοπές να επεκταθούν και σε χαμηλοσυνταξιούχους, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο λόγω των πιέσεων που ασκούν οι θεσμοί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι λαμβάνουν την κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, καθώς θα υποχρεωθούν σε περικοπές ακόμα και όσοι λαμβάνουν ως σύνταξη μόλις 486 ευρώ (μείωση έως 8%) με 15αετία.
Στη λίστα με τους χαμένους των περικοπών συγκαταλέγονται και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βγήκαν στη σύνταξη με 35αετία, οι ένστολοι, οι πανεπιστημιακοί και οι γιατροί του ΕΣΥ.

Τα στοιχεία αυτά θα τεθούν υπόψη των δανειστών και εκτιμάται ότι μπορεί να «κλείσει» η τελική συμφωνία χωρίς να χρειαστεί να «κατέβει» το όριο των 1.300 ευρώ, άθροισμα κύριας + επικουρικής που είχε τεθεί για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων μετά τον επανϋπολογισμό τους το 2016. «Εφόσον το 1% προκύψει από τις προσωπικές διαφορές στις κύριες, δεν υπάρχει λόγος να πειραχτούν οι επικουρικές συντάξεις, υπογράμμισε η υπουργός.