Οικονομία

FAZ: Κατάργηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα

FAZ: Κατάργηση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα
H Eυρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να καταργήσει σύντομα τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος για την Ελλάδα η οποία διαρκεί από το 2009, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung

Ο λόγος, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι ότι η Ελλάδα το 2016 , για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, πληροί το κριτήριο του ελλείμματος το οποίο θέτει το Μάαστριχτ αφού βρίσκεται σαφώς κάτω από το 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού έχει υπερβεί το 0,7% του ΑΕΠ.

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει πιθανόν στις 17 Μαϊου την λήξη της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, είπε ο ίδιος αξιωματούχος της Ε.Ε., σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Σύμφωνα και με πρόσφατο δημοσίευμα στο έντυπο Ευρωπαϊκής πληροφόρησης Agence Europe, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει στο Συμβούλιο της ΕΕ την κατάργηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος που έχει ανοίξει κατά της Ελλάδας, την Τετάρτη 17 Μαΐου, πρόταση που θα γίνει από τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί όταν θα πραγματοποιηθούν οι συστάσεις κοινωνικοοικονομικής πολιτικής της Επιτροπής προς τα κράτη- μέλη.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Προάγγελος θετικής αποτίμησης η ψηφοφορία στη Βουλή

Οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σ' αυτήν την ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα, γύρω στις 16 Μαΐου, κάτι που θα δώσει την ευκαιρία στους θεσμούς να κάνουν μια θετική αποτίμηση στην ερχόμενη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την άποψη ότι παραμένει στόχος η επίτευξη συνολικής συμφωνίας στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) της 22ας Μαΐου εξέφρασε ο ίδιος αξιωματούχος. Ανέφερε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Αθήνα μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών περιλαμβάνει ένα πολύ φιλόδοξο πακέτο μεταρρυθμίσεων και, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, θα πρέπει να εφαρμοστούν συνολικά 140 προαπαιτούμενες δράσεις. Από αυτές, οι 40 έχουν ήδη εφαρμοστεί, ενώ τα τρία τέταρτα από τις 100 εκκρεμείς δράσεις αφορούν νομοθεσία που πρέπει να ψηφίσει η Βουλή.

Επιπλέον ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως εφόσον επιτευχθεί η πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, θα χρειαστούν τέσσερις με πέντε εβδομάδες για να γίνει η εκταμίευση, ενώ το ΔΝΤ χρειάζεται ακόμα περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, βάσει των εσωτερικών του διαδικασιών.