Οικονομία

Ολο το συμπληρωματικό μνημόνιο που συμφώνησαν Αθήνα-θεσμοί

Ολο το συμπληρωματικό μνημόνιο που συμφώνησαν Αθήνα-θεσμοί
Τι περιλαμβάνει το νέο μνημόνιο: Κατάργηση φοροαπαλλαγών, αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις μισθωτών, συνταξιούχων

Κατάργηση φοροαπαλλαγών, αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις μισθωτών, συνταξιούχων και κατά κύριο επάγγελμα αγροτών με χαμηλά εισοδήματα, μειώσεις στο ύψος της φορολογίας για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και αγροτικές δραστηριότητες, για τα κέρδη των επιχειρήσεων και την κατοχή ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνει το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων που δεσμεύτηκε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει η τεχνική συμφωνία αναθεώρησης του Μνημονίου. Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος που προβλέπονται με το νέο Μνημόνιο θα επηρεάσουν τους φορολογούμενους και το 2020 και το 2021.

Επιπλέον, στα μέτρα που συμφωνήθηκαν περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις που θα επιφέρουν τροποποιήσεις στο καθεστώς φορολόγησης των εταιριών που συγχωνεύονται, θα επιταχύνουν τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων για χρέη προς το Δημόσιο και θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την ανεξαρτησία της Αρχής Δημοσίων Εσόδων διαχωρίζοντας την πλήρως από τις δομές των ελεγκτικών υπηρεσιών που θα βρίσκονται υπό την εποπτεία των Οικονομικών Εισαγγελέων.

Όπως προκύπτει από το αναλυτικό κείμενο του νέου επικαιροποιημένου Μνημονίου, το οποίο διέρρευσε πριν από λίγο σε ιστοσελίδα γερμανικής εφημερίδας και παρουσιάζουν τα dikaiologitika.gr, τα μέτρα και οι λοιπές παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα που προβλέπει το νέο επικαιροποιημένο Μνημόνιο έχουν ως εξής:

1. Εξορθολογισμός των «οπισθοδρομικών» φορολογικών δαπανών (φοροαπαλλαγών) για την εξοικονόμηση 189 εκατ. ευρώ εντός του 2018. Ως «οπισθοδρομικές» χαρακτηρίζονται, ουσιαστικά, οι εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων μικρού ποσοστού των δαπανών των φορολογουμένων για ιατρική, φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη και η έκπτωση ποσοστού 2,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Οι διατάξεις αυτές θα πάψουν να ισχύουν από το 2018, με συνέπεια την αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους και την περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων το 2019 όταν θα γίνει η εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το 2018.

2. Μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, η οποία θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021. Σ’ αυτήν περιλαμβάνεται η μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου εισοδήματος που ισχύει για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες από τα επίπεδα των 1.900-2.100 ευρώ στα επίπεδα των 1.250-1.450 ευρώ, που θα έχει ως συνέπεια την μείωση των αφορολογήτων ορίων από τα επίπεδα των 8.636-9.545 ευρώ στα επίπεδα των 5.681-6.591 ευρώ. Οι μειώσεις αυτές θα προκαλέσουν σημαντικές αυξήσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις μισθωτών, συνταξιούχων και κατ’ επάγγελμα αγροτών με χαμηλά εισοδήματα.

3. Φορολογικό πακέτο (σ.σ. δέσμη «αντιμέτρων») που ενισχύει την ανάπτυξη, αντισταθμίζει την καθαρή απόδοση της μεταρρύθμισης στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και περιλαμβάνει:
α) τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με απόδοση 0,8% του ΑΕΠ. Η μείωση αυτή συνδυαζόμενη με τις περικοπές στα αφορολόγητα όρια θα προκαλέσει φοροελαφρύνσεις μόνο σε μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες με μεσαία και υψηλά εισοδήματα.
β) τη μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων με απόδοση 0,1% του ΑΕΠ και
γ) τη μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) με απόδοση 0,1% του ΑΕΠ

4. Επανεξέταση της φορολογικής νομοθεσίας για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιριών και εφαρμογή των διατάξεων του κώδικα φορολογίας εισοδήματος σχετικά με τις συγχωνεύσεις (άρθρα 52-55 του Κ.Φ.Ε.) και τα πρόστιμα για το transfer pricing (άρθρο 56 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας).

5. Επέκταση της προσωρινής εθελοντικής συνεισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας έως το 2018.

6. Αναθεώρηση και μεταρρύθμιση των διαδικασιών της φορολογικής διοίκησης για την αναγκαστική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων σε δημόσιους πλειστηριασμούς.
7. Ολοκλήρωση, σε επίπεδο υπηρεσιών, της υπογραφής της συμφωνίας για τη μεταφορά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων όλων των αρμοδιοτήτων και των λειτουργιών της φορολογικής και της τελωνειακής διοίκησης οι οποίες σχετίζονται με την πληροφορική, όπως ορίζεται στο τεχνικό μνημόνιο συμφωνίας.

8. Έγκριση νομοθεσίας που θα καθορίζει το καθεστώς των εξόδων μετακινήσεων και διαμονής των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Α.Α.Δ.Ε. και του διεθνούς εμπειρογνώμονα που επικουρεί το συμβούλιο.
9. Επιλογή και ορισμός 55 στελεχών της Α.Α.Δ.Ε.

10. Οι αρχές θα εξασφαλίσουν ότι η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (Γ.Δ.Ο.Υ.) θα είναι πλήρως λειτουργική.
11. Θέσπιση δευτερογενούς νομοθεσίας για τον ορισμό των θέσεων των διευθυντικών στελεχών που πρέπει να αλλάζουν.

12. Η Α.Α.Δ.Ε. θα υιοθετήσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο.
13. Υιοθέτηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση της συμμόρφωσης κατά τη δήλωση της φορολογητέας ύλης και κατά την καταβολή των φόρων

14. Ψήφιση νομοθεσίας για την προώθηση και διευκόλυνση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών.
15. Βελτίωση του μοντέλου συνεργασίας μεταξύ της δικαιοσύνης και της φορολογικής διοίκησης στον τομέα της καταπολέμησης της ποινικά κολάσιμης μεγάλης φοροδιαφυγής με στόχο τον εξορθολογισμό των παράλληλων και επικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων.

16. Θέσπιση νομοθετικών διατάξεων για την εναρμόνιση των αρμοδιοτήτων του οικονομικού εισαγγελέα με την ανεξαρτησία της Α.Α.Δ.Ε..
17. Θέσπιση νομοθετικών διατάξεων που θα επιτρέπουν στους εισαγγελείς να αποστέλλουν πληροφορίες στη φορολογική διοίκηση χωρίς να την δεσμεύουν για τη διενέργεια ελέγχων. Οι διατάξεις θα αφήνουν στη φορολογική διοίκηση τη διακριτική ευχέρεια για το τι πρέπει να κάνει με τις πληροφορίες.
18. Θέσπιση νομοθετικών διατάξεων που θα αποκλείουν τη φορολογική διοίκηση και το προσωπικό της από την παραλαβή και εφαρμογή μέτρων ελέγχου και έρευνας που έχουν διαταχθεί από τους εισαγγελείς
19. Υιοθέτηση στρατηγικής κατά του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης.

20. Εκπόνηση σχεδίου δράσης για την εφαρμογή του οδικού χάρτη για την απλούστευση του εμπορίου.
21. Κατάρτιση ενός χρονοδιαγράμματος για την πλήρη στελέχωση και τον εξοπλισμό όλων των κινητών μονάδων ελέγχου το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2017.

Κατεβάστε όλο το μνημόνιο εδώ