Οικονομία

Τροπολογία για την επιχορήγηση του ΕΟΠΠΕΠ από τον ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ

Τροπολογία για την επιχορήγηση του ΕΟΠΠΕΠ από τον ΛΑΕΚ του ΟΑΕΔ
Τροπολογία-προσθήκη στο πολυνομοσχέδιο κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας με την οποία θα μπορεί πλέον να επιχορηγείται από τον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) του ΟΑΕΔ και ο ΕΟΠΠΕΠ

Με τις διατάξεις της τροπολογίας:

- Προστίθεται στους επιχορηγούμενους φορείς από τον Λογαριασμό για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ) και ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ). Η επιχορήγηση προς αυτόν ανέρχεται στο 8% του εισπραττόμενου από τους λοιπούς φορείς ποσοστού (15% επί των ετήσιων εισφορών που εισπράττονται από τον ΕΦΚΑ για λογαριασμό του ΛΑΕΚ).

- Με σκοπό την ολοσχερή εξόφληση έκτακτων ενισχύσεων που χορηγήθηκαν, κατόπιν Υπουργικών Αποφάσεων, σε επιχορηγούμενους από τον ΛΑΕΚ φορείς, παρακρατείται κατ΄ έτος από την επιχορήγησή τους ποσό ίσο με το 15% της συνολικής ετήσιας επιχορήγησης που αυτοί λαμβάνουν κατά περίπτωση. Το υπόλοιπο δικαιούμενο ποσό της ετήσιας επιχορήγησης του έτους 2016 αφαιρείται από το συνολικό ποσό οφειλής του κάθε φορέα.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), διότι, σύμφωνα με την εισήγηση ΓΔΟΥ του επισπεύδοντος υπουργείου, η εν λόγω επιχορήγηση θα καταβληθεί από το υφιστάμενο ποσοστό, βάσει του οποίου επιχορηγείται το σύνολο των φορέων της παρ. 1 του άρθρου 10 του ν. 2434/1996. Προκαλείται, ωστόσο, ετήσια αύξηση των εσόδων του ΕΟΠΠΕΠ (ΝΠΙΔ επιχορηγούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό), το ύψος της οποίας εκτιμάται στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ περίπου.