Οικονομία

Φόρος εισοδήματος 2013 σε 12 δόσεις

Φόρος εισοδήματος 2013 σε 12 δόσεις
Φόρος εισοδήματος 2013 σε 12 δόσεις με την πάγια ρύθμιση Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν φέτος οι φορολογούμενοι αφού τα εκκαθαριστικά καθυστερούν να τους αποσταλούν απο την ΓΓΠΣ με αποτέλεσμα να μειώνονται οι δόσεις που μπορούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος που προκύπτει από το εκκαθαριστικό σημειώματος του 2013 .

Τι συμβαίνει όμως με τους φορολογούμενους που αδυνατούν να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης του 2013.

Η επιλογή που έχουν οι φορολογούμενοι αλλά δεν έχουν καμία οφειλή προς το δημόσιο πριν του 2013 είναι να αφήσουν τον φόρο που προκύπτει από το εκκαθαριστικό να γίνει ληξιπρόθεσμος και να προβούν σε ρύθμιση της οφειλής τους με την Πάγια ρύθμιση που ισχύει για οφειλές που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες εντός του 2013 με προϋπόθεση να μην υπάρχει οφειλή πριν το τρέχον έτος .

Έτσι ο φορολογούμενος που θα αφήσει τον φόρο να γίνει ληξιπρόθεσμος θα μπορεί να τον πληρώσει σε 12 δόσεις αντί για τρεις ή ποιο πιθανό σε δύο διμηνιαίες δόσεις που προβλέπει ο νόμος για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος 2013 ανάλογα την ημερομηνία εκκαθάρισης .

Αντίθετα η επιλογή αυτή δεν υπάρχει για τους οφειλέτες του δημοσίου που έχουν οφειλές που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες πριν το 2013 αφού δεν μπορούν να ενταχθούν στην Παγια Ρύθμιση.

Συγκεκριμένα, για να μπορέσει κάποιος να ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση πρέπει να καταστούν οι οφειλές του ληξιπρόθεσμες.

Πως γίνονται ληξιπρόθεσμες οι οφειλές :απλά δεν πρέπει να πληρώσει εντός προθεσμίας την οφειλή του στην εφορία. Ετσι η οφειλή γίνεται ληξιπρόθεσμη και ο φορολογούμενος μπορεί να υπαχθεί στη Πάγια ρύθμιση που μπορεί να πληρώσει το φόρο εισοδήματος σε 12 δόσεις, αντί 2 ή 3 αλλά με ετήσιο επιτόκιο 8,5% .Το ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 15 ευρώ.

Η πληρωμή των δόσεων θα διενεργείται στις τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ, με πάγια εντολή πληρωμής των επόμενων δόσεων, χωρίς να επιβάλλεται στον οφειλέτη οικονομική επιβάρυνση για την εντολή αυτή.