Οικονομία

Σόιμπλε: Δεν είμαι υπεύθυνος για τις περικοπές των συντάξεων στην Ελλάδα

Σόιμπλε: Δεν είμαι υπεύθυνος για τις περικοπές των συντάξεων στην Ελλάδα
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στα Νέα του Σαββάτου υπερασπίζεται την πολιτική του, ρίχνει ευθύνες στο ΔΝΤ, ενώ αποποιείται τις ευθύνες του για την φτωχοποίηση των συνταξιούχων στην Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αποκαλύπτει πως το ΔΝΤ δεν πρόκειται να συμμετάσχει ξανά σε πρόγραμμα διάσωσης ευρωπαϊκής χώρας και παράλληλα υποστηρίζει «δεν είμαι εγώ υπεύθυνος για την περικοπή των συντάξεων» αφού όπως υποστηρίζει οι κυβερνήσεις αποφασίζουν για το μίγμα της πολιτικής προσαρμογής που θα ακολουθήσει η χώρα.

Ο κ. Σόιμπλε στην συνέντευξη του απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το ότι έχει συνδέσει το όνομα του με τις σκληρές απαιτήσεις των ελληνικών μνημονίων και ότι είναι χαραγμένος στην ελληνική κοινή γνώμη ως το πρόσωπο του κακού : «Προσπάθησα να μην επηρεαστώ καθόλου , διότι μπορώ να καταλάβω ότι στην πολιτική αντιπαράθεση είναι ευκολότερο να λες: πρέπει δυστυχώς να μειώσουμε τις συντάξεις διότι το ζητά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Αυτό βέβαια δεν είναι σωστό , διότι παραπλανά τους πολίτες , που έχουν εν μέρει διαφορετική γνώμη. Δεν ξέρετε πόσοι Έλληνες μου λένε: "Έχετε απόλυτο δίκιο". Αλλά δεν μιλώ καθόλου για αυτά. Δεν θέλω να κάνω την κατάσταση δυσκολότερη».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι σέβεται την κυριαρχία της Ελλάδας.« Η Ελλάδα χρειάζεται την αλληλεγγύη μας και εμείς την παρέχουμε. Εζησα για αυτό αρκετές επικριτικές συζητήσεις με τους πολίτες στη χώρα μου, στο κόμμα μου, στη Βουλή. Πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη για το κοινό μας συμφέρον, διαφορετικά δεν μπορεί να επιτύχει συνολικά η Ευρώπη. Οι ισχυρότεροι πρέπει να βοηθούν τους ασθενέστερους. Αλλά οι ασθενέστεροι πρέπει φυσικά οι ίδιοι να εργάζονται για την εξάλειψη των αιτίων που τους έφεραν τώρα σε αυτή τη θέση.»

Σχετικά με την έγκριση της δόσης και αν είναι ευχαριστημένο με το ότι πέρασε από την γερμανική Βουλή απάντησε :«Θα είμαι ευχαριστημένος όταν με το πρόγραμμα επιτύχουμε αυτό που όλοι επιδιώκουμε: να πάνε καλά τα πράγματα για τους έλληνες πολίτες, η Ελλάδα να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις αγορές χωρίς πρόγραμμα και να μην εξαρτάται από πρόσθετη βοήθεια. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης χρονιάς. Οι ευκαιρίες για αυτό υπάρχουν. Ακολουθούμε την πορεία που συμφωνήσαμε. Αλλά για ικανοποίηση είναι ακόμα νωρίς.»

Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε πρόβλημα για την Ελλάδα, τα βάρη του παρελθόντος και τις ελλείψεις στη Δημόσια Διοίκηση – που είναι αδιαμφισβήτητες – σε συνθήκες νομισματικής ισοτιμίας που δεν μπορεί να τη μεταβάλει εθνικά, έχει δυσκολίες να γίνει ανταγωνιστική. «Πάνω σε αυτό το πρόβλημα εργάζεται η Ελλάδα, εργαζόμαστε εμείς με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από το 2010. Πετύχαμε αρκετά, αλλά δεν φτάσαμε στη λύση του προβλήματος. Εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος.» τόνισε ο γερμανός υπουργός.

Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι ελληνικό χρέος δεν είναι πρόβλημα αυτή τη στιγμή, διότι η Ελλάδα δεν πληρώνει τοκοχρεολύσια για μεγάλη περίοδο και έχει χαμηλά επιτόκια. «Όλα αυτά είναι καλά. Μελλοντικά ίσως το χρέος καταστεί πρόβλημα για την Ελλάδα. Τότε θα πρέπει να συζητηθεί. Αλλά αν εστιαστεί τώρα η συζήτηση στο χρέος, το οποίο δεν αποτελεί πρόβλημα για τα επόμενα χρόνια, τότε ξεχνάει κανείς να κάνει αυτό που είναι αναγκαίο, δηλαδή να εφαρμόσει τις απαραίτητες για την Ελλάδα αλλαγές. Με τα μέτρα που ψήφισε η ελληνική Βουλή τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν μεγαλύτερα βήματα από ό,τι στο παρελθόν. Για αυτό και οι οίκοι αξιολόγησης βελτίωσαν την εκτίμησή τους για την Ελλάδα.»

Σχετικά με το άν το καλοκαίρι του 2018 υπάρξουν μέτρα για το χρέος ο κ. Σόιμπλε απάντησε «Ναι, έτσι συμφωνήθηκε και εμείς το τηρούμε. Το ΔΝΤ είχε πάντα πιο απαισιόδοξες προγνώσεις από ό,τι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, η Επιτροπή, η ΕΚΤ, ο ESM, ακόμη και η ελληνική κυβέρνηση. Για αυτό συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε ως εξής: αν το ΔΝΤ με τις αρνητικές προγνώσεις του δικαιωθεί, θα πρέπει η Ελλάδα να λάβει περισσότερα μέτρα στο τέλος του προγράμματος. Οι Ευρωπαίοι επίσης. Αν το ΔΝΤ δεν δικαιωθεί, όπως προβλέπει η αισιόδοξη πρόγνωση τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των ευρωπαϊκών θεσμών, τότε δεν θα χρειαστούν. Για αυτό, ας υλοποιήσουμε το πρόγραμμα και μετά βλέπουμε, τι θα έχει επιτευχθεί.»

Όσον αφορά στο αν οι πιστωτές δεν έχουν ευθύνη για τις μειώσεις συντάξεων και την υπερφολόγηση που ήρθαν στην Ελλάδα με το τρίτο πρόγραμμα, τονίζει: «Με συγχωρείτε , αλλά αυτή δεν είναι η σωστή προσέγγιση . Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι πιστωτές επειδή στην Ευρωζώνη αναλάβαμε ένα μεγάλο μέρος του χρέους της Ελλάδας προκειμένου η Ελλάδα να μη βυθιστεί στη χρεοκοπία με επιτόκια 10% και πάνω, αλλά μόλις 2% περίπου. Το ελληνικό κράτος πληρώνει τόσο χαμηλά επιτόκια όσο η Γερμανία, διότι η Ευρωζώνη ανέλαβε με τη δική μας εγγύηση σχεδόν το σύνολο του ελληνικού χρέους με τα ευνοϊκότερα επιτόκια που προσφέρονται αυτή την στιγμή».

Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι δεν είναι σωστό κάποιοι στην Ελλάδα να παρουσιάζουν ότι είναι υπεύθυνοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ή η γερμανική κυβέρνηση. «Η επεξεργασία των μέτρων γίνεται μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης η οποία έχει πολλά περιθώρια να πει: είναι προτιμότερο να γίνει αυτό και όχι το άλλο».