Οικονομία

ΟΠΕΚΕΠΕ διαδικασία πληρωμής του μέτρου 1.3.3

ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμές
ΟΠΕΚΕΠΕ διαδικασία πληρωμής του μέτρου 1.3.3 Εγκύκλιο με οδηγίες για τη διαδικασία πληρωμής του μέτρου 1.3.3. «Ενημέρωση-προώθηση των προϊόντων στο πλαίσιο συστημάτων για την ποιότητα των τροφίμων» του άξονα του Π.Α.Α. 2007-2013 εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Η διαδικασία εφαρμόζεται στο σύνολο των ενταγμένων πράξεων και σε κάθε αίτηση πληρωμής στα πλαίσια του Μέτρου 1.3.3. που αφορά στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ» είναι επαναλαμβανόμενη και αρχίζει μετά την ένταξη της πράξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2007-2013 για την πραγματοποίηση δαπανών, λήγει δε με την οικονομική εκκαθάριση της.

Σκοπός της διαδικασίας είναι ο έλεγχος της αιτούμενης προς συγχρηματοδότηση δαπάνης και η συμφωνία οικονομικού και φυσικού αντικειμένου της πράξης, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο δικαιούχος για την υλοποίηση της πράξης, όπως αποτυπώνονται στην υπογραφείσα αποδοχή της Απόφασης Έγκρισης Πράξης Δικαιούχου και τις συναπτόμενες νομικές δεσμεύσεις.

2. Αρμοδιότητες του Φορέα Εφαρμογής

α) Υποβολή φακέλου πληρωμής από δικαιούχο

Σύμφωνα με τις υπ' αριθμ. 11001/7-10-2011 ΚΥΑ και υπ' αριθμ. 15105/22-12-2011ΥΑ όπως τροποποιημένη αυτή ισχύει, σχετικά με τον καθορισμό λεπτομερειών εφαρμογής, δικαιολογητικών και τρόπου πληρωμής του Μέτρου 1.3.3 του Άξονα I του Π.Α.Α. 2007-2013 για τη «Ενημέρωση-Προώθηση των προϊόντων στο πλαίσιο συστημάτων για την ποιότητα των τροφίμων»:

Ως ημερομηνία ένταξης στο Μέτρο και έναρξης υλοποίησης της πράξης θεωρείται η ημερομηνία υπογραφής της Απόφασης Έγκρισης Πράξης Δικαιούχου από τον Ειδικό Γραμματέα. Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει έως τρεις αιτήσεις πληρωμής, απολογιστικά και ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης και συγκεκριμένα η πρώτη αίτηση πληρωμής υποβάλλεται το αργότερο εντός δωδεκάμηνου από την ημερομηνία έκδοσης της εν λόγω Απόφασης Έγκρισης Πράξης, που αντιπροσωπεύει δαπάνες (χωρίς ΦΠΑ) για επιλέξιμες δράσεις, τουλάχιστον ίσες με το 20% του εγκεκριμένου συνόλου. Κάθε αίτηση πληρωμής (Ε_1) θα συνοδεύεται από τα οριζόμενα στα άρθρο 24 της υπ' αριθμ. 11001/7-10-2011 ΚΥΑ και στο σημείο 8.3 του Οδηγού Εφαρμογής της υπ' αριθμ. 15105/22-12-2011 ΥΑ.

Οι αιτήσεις πληρωμής υποβάλλονται στο Φορέα Εφαρμογής, ο οποίος στη συνέχεια τις καταχωρίζει στο ΟΠΣΑΑ.

β) Διοικητικοί Έλεγχοι

Διοικητικοί έλεγχοι διενεργούνται από τον φορέα Εφαρμογής σε όλες τις αιτήσεις πληρωμής και καλύπτουν όλα τα στοιχεία που είναι δυνατό και ενδεδειγμένο να ελεγχθούν διοικητικά προκειμένου να επαληθευτεί η τήρηση των κανονιστικών και θεσμικών απαιτήσεων.

Με τον έλεγχο πιστοποιείται το οικονομικό και το φυσικό αντικείμενο, βάσει των παραστατικών και των λοιπών στοιχείων που υποβάλλονται από το δικαιούχο. Για την αποφυγή παράτυπης διπλής χρηματοδότησης από τους Καν. (ΕΚ) 3/2008, Καν. (ΕΚ) 1234/2007 και Καν. (ΕΚ) 1405/2006, ο Φορέας Εφαρμογής θα προβαίνει σε διασταύρωση των στοιχείων με τις αρμόδιες υπηρεσίες εφαρμογής και τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Για την ολοκλήρωση του ελέγχου επιλεξιμότητας γίνεται διασταύρωση με τα δεδομένα του ΟΠΣΑΑ του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να διασταυρωθεί αν έχουν ενταχθεί στο Μέτρο 1.3.2 τα μέλη της δικαιούχου ομάδας παραγωγών.

Τα αποτελέσματα της παραπάνω διαδικασίας αποτυπώνονται στο Πρακτικό Διοικητικού Ελέγχου.

Ο Φορέας Εφαρμογής συντάσσει καταστάσεις δικαιούχων και απορριπτόμενων τις οποίες δημοσιοποιεί προκειμένου να λάβουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι, ενώ παράλληλα τηρεί αποδεικτικά της δημοσιοποίησης στο αρχείο του Μέτρου.

Η δημοσιοποίηση γίνεται με ηλεκτρονική ανάρτηση των καταστάσεων, καθώς και με αποστολή τους στις αρμόδιες διευθύνσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων για ανάρτηση.

γ) Αναγνώριση και εκκαθάριση της Δαπάνης

Α. Καταχώρηση στο ΟΠΣΑΑ.

Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ Ανταγωνιστικότητα μετά τον έλεγχο των αιτήσεων πληρωμής των δικαιούχων καταχωρεί στο ΟΠΣΑΑ τα απαραίτητα δεδομένα στις σχετικές οθόνες πριν προβεί στη διαδικασία της παραγράφου Β.

Επίσης, πριν την αποστολή του φακέλου πληρωμής η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ Ανταγωνιστικότητα ελέγχει και επιβεβαιώνει την ύπαρξη πιστώσεων του έτους στο ΠΔΕ σε σχέση με την κάθε ΣΑΕ και πράξη ξεχωριστά. Σε περίπτωση που το ποσό της πληρωμής υπερβαίνει το ποσό της ετήσιας πίστωσης, θα πρέπει να αναγνωρίζεται και εκκαθαρίζεται μειωμένο ποσό εξαιτίας μη ύπαρξης πιστώσεων. Επιμελείται για την έκδοση διάθεσης πίστωσης και την αποστολή της στην Οικονομική Διεύθυνση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και ένα αντίγραφο στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Β. Η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ Ανταγωνιστικότητα μετά τον έλεγχο των αιτήσεων πληρωμής των δικαιούχων ετοιμάζει φάκελο πληρωμής για κάθε δικαιούχο ξεχωριστά, και στη συνέχεια τον υποβάλλει στον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας. Ο εν λόγω φάκελος περιέχει:

1.Απόφαση Έγκρισης Πληρωμής του Ειδικού Γραμματέα, τη Λίστα Ελέγχου (Λ_1) και την αναλυτική κατάσταση πληρωμών πραγματοποιηθέντων δαπανών
2.Τιμολόγιο Είσπραξης επιδοτήσεων
3.Φορολογική και Ασφαλιστική Ενημερότητα του δικαιούχου
4.Απόφαση Έγκρισης διάθεσης πίστωσης για τη χρηματοδότηση της Πράξης

Όσον αφορά την ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΟΓΑ, η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ Ανταγωνιστικότητα συντάσσει πίνακα με τους δικαιούχους που έχουν εγκριθεί για πληρωμή σε ηλεκτρονική μορφή (excel), την οποία στέλνει στο ΟΓΑ ώστε να βεβαιώσει εάν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Στη συνέχεια προωθεί την ανωτέρω κατάσταση υπογεγραμμένη και σφραγισμένη αρμοδίως από τον ΟΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης & Αλιείας, ώστε να συμπληρωθούν οι σχετικοί φάκελοι των δικαιούχων.

3. Αρμοδιότητες Οργανισμού Πληρωμών Καταβολή οικονομικής ενίσχυσης

Η Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας - Τμήμα Βελτίωσης της Ανταγωνιστικότητας του ΟΠΕΚΕΠΕ, προβαίνει στις εξής ενέργειες:

• Επιβεβαιώνει την πληρότητα και νομιμότητα του αιτήματος πληρωμής με βάση τη Λίστα Ελέγχου Εποπτείας Πληρωμής (check list) (Λ_2). To check list υπογράφεται από τους υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι για τη διενέργεια του εποπτικού ελέγχου του φακέλου πληρωμής και εγκρίνεται ως της την πληρότητα και επάρκεια τεκμηρίωσής της από τον προϊστάμενο του Τμήματος ή της Δ/νσης.
• Επιβεβαιώνει την καταχώρηση των δεδομένων της δαπάνης στο ΟΠΣΑΑ και εγκρίνει την παρτίδα πληρωμής
• Πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς διασταυρωτικούς ελέγχους της παρ. 2β
• Διαβιβάζει το φάκελο πληρωμής στη Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων - Τμήμα Λογιστηρίου (Δ_1).

Η Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και συγκεκριμένα το Τμήμα Λογιστηρίου Πληρωμών του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., προβαίνει στις εξής ενέργειες:
• Πραγματοποιεί της απαραίτητες λογιστικές εγγραφές και ελέγχους, εκδίδει εντολή πληρωμής και πιστώνει το ποσό της δαπάνης στον τραπεζικό λογαριασμό του Δικαιούχου.
• Μετά την έκδοση της Εντολής Πληρωμής η Δ/νση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων καταχωρεί στο Ο.Π.Σ.Α.Α. το είδος πληρωμής, τον αριθμό και την ημερομηνία της Εντολής Πληρωμής προκειμένου να ενημερωθεί ο Φορέας Εφαρμογής για την πραγματοποίηση της πληρωμής του δικαιούχο

Σημειώνεται ότι, πριν την έκδοση της πρώτης εντολής πληρωμής το Τμήμα Λογιστηρίου πραγματοποιεί την εγγραφή του δικαιούχου στο μητρώο συναλλασσομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ.