Οικονομία

Αφορολόγητα τα έπαθλα από τις κληρώσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Αφορολόγητα τα έπαθλα από τις κληρώσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές
Την απαλλαγή από τη φορολογία των χρηματικών επάθλων που θα μοιράζονται στους τυχερούς φορολογούμενους στο πλαίσιο της λοταρίας ηλεκτρονικών αποδείξεων, όπως και την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 5 μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο, προβλέπουν μεταξύ άλλων τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Προβλέπεται ακόμη η σύσταση διαρκούς, συντονιστικής επιτροπής για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και την αξιοποίηση της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων. Η επιτροπή θα αναλάβει να προτείνει τον καθορισμό τιμών ζώνης και συντελεστών αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις αγοραίες τιμές. Σημειώνεται ότι βάσει του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, η προσαρμογή αυτή θα πρέπει να έχει γίνει έως το τέλος του 2017.

Σε άλλη διάταξη ρυθμίζεται επίσης νομοθετικά η άμεση επιστροφή και - χωρίς έλεγχο επιστροφών - φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ για ποσά έως 10.000 ευρώ, που έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Επίσης, με άλλη διάταξη υποχρεούνται οι δικηγόροι να διαθέτουν POS και να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές από τους πελάτες τους.

πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ