Οικονομία

Το 22% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό

Το 22% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό
Τεράστια είναι η συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας. Μελέτη που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού – Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ – ΥΤΕ) δείχνει ότι μπορεί να κυμανθεί από 18 – 22% η συγκεκριμένη επίδραση στο ΑΕΠ.

Ειδικά στον τομέα της απασχόλησης διαπιστώθηκε ότι η άμεση συμβολή του τουριστικού προϊόντος είναι 15,5% και η έμμεση κυμαίνεται από 33 έως 39%.

Από τα ευρήματα της μελέτης ξεχωρίζει η επίδραση στο σκέλος των εισπράξεων σε ποσοστό 34,4% μόνο από δύο χώρες το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γερμανία. Επίσης βρέθηκε ότι οι ξενοδοχειακές κλίνες σε ποσοστό 46,6% εντοπίζονται στις περιφέρειες του νοτίου Αιγαίου και της Κρήτης. Όπως είναι προφανές οι εισπράξεις κατά 67% προέρχονται το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Πάντως η έρευνα έδειξε ότι μειώνεται χρόνο με το χρόνο η μέση διάρκεια παραμονής. Παρά την αύξηση των αφίξεων η διάρκεια παραμονής σε διακοπές έχει μειωθεί σημαντικά και από 10,7 ημέρες που ήταν το 2005, στις 6,9 ημέρες το 2016.

Επίσης η μέση δαπάνη ανά ταξίδι είναι μόνο 500 δολάρια όταν ο μέσος όρος βρίσκεται στα 1.000 δολάρια.

Από την ανάλυση της μελέτης προκύπτει ότι ο τουρισμός είναι ιδιαίτερα σημαντική οικονομική δραστηριότητα για την ελληνική οικονομία. Όμως τόσο το άμεσο όσο και το έμμεσο όφελος στην οικονομία της χώρας υστερεί σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να έχει.