Οικονομία

ΕΟΠΥΥ ενδεχόμενο ενοποίησης πολυϊατρείων με τα κέντρα υγείας

ΕΟΠΥΥ ενοποίηση πολυϊατρείων με τα κέντρα υγείας ΕΟΠΥΥ ενοποίηση πολυϊατρείων με τα κέντρα υγείας
ΕΟΠΥΥ ενδεχόμενο ενοποίησης πολυϊατρείων με τα κέντρα υγείας Αλλαγές στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ έρχονται το επόμενο διάστημα με ενοποιήση των πολυϊατρείων του οργανισμού με τα κέντρα υγείας.

Τα σενάρια που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ είναι τρία. Το πρώτο σενάριο μιλάει για μετακίνηση 6.000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου στο ΕΣΥ για τη στελέχωση των Κέντρων Υγείας και άλλων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης του ΕΣΥ. Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για μετακίνηση όλων των γιατρών των Κέντρων Υγείας στον ΕΟΠΥΥ για τη στελέχωση των ιατρείων του.

Το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για αποψίλωση των ιατρικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και τη δημιουργία νέου φορέα. Αν ισχύσει το τρίτο σενάριο, τότε ο ΕΟΠΥΥ θα πάψει να είναι πάροχος υπηρεσιών και θα είναι μόνο αγοραστής. Δηλαδή, θα συμβληθεί με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων του.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ η πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής για τον σχεδιασμό των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας θα παραδοθεί στον υπουργό Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη την Παρασκευή, μετά την επιστροφή του από την Αυστρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, υπό τον καθηγητή κ. Κυριάκο Σουλιώτη, προβλέπει την ενοποίηση των μονάδων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, δηλαδή των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, με τα Κέντρα Υγείας και τη λειτουργία τους σε 24ωρη βάση για την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Για να είναι δυνατή η 24ωρη λειτουργία των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μελετάται και η αλλαγή των σχέσεων εργασίας των γιατρών.

Παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο λειτουργίας ιατρείων του ΕΟΠΥΥ σε χώρους των Νοσοκομείων «Πατησίων» και Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα», στο πλαίσιο σχεδίου για την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων δύο εκ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που άλλαξαν ρόλο προσφάτως.