Οικονομία

Στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα και η επιστροφή χρημάτων στους συνταξιούχους

Στο νομοσχέδιο για το κοινωνικό μέρισμα και η επιστροφή χρημάτων στους συνταξιούχους
Την καταβολή της επιστροφής εισφορών στους δικαιούχους, μαζί με τις συντάξεις του μηνός Δεκεμβρίου επικυρώνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το κοινωνικό μέρισμα, που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως αποκλειστικό ρεπορτάζ του dikaiologitikanews.gr η επιστροφή θα αφορά τα ποσά που αχρεωστήτως παρακρατήθηκαν το διάστημα από 1.1.2012 έως και 30.6.2016 μιας και υπολογίστηκαν επί του ακαθάριστου ποσού της κύριας σύνταξης ή της προσυνταξιοδοτικής παροχής χωρίς να έχουν αφαιρεθεί οι περικοπές των συντάξεων που την ίδια περίοδο. Τονίζεται ότι η επιστροφή των εισφορών στους δικαιούχους θα είναι άτοκη.

Στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου γίνεται αναφορά σε «στρέβλωση» από τον προϊσχύοντα τρόπο υπολογισμού της κράτησης και «επιστρέφονται στους συνταξιούχους τα ποσά που παρακρατήθηκαν υπέρ υγειονομικής περίθαλψης κατά το μέρος που υπερβαίνουν τον ορθό τρόπο υπολογισμού».

Πρόκειται για μια εφάπαξ δαπάνη που σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) ανέρχεται στα 315 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη αυτή θα καλυφθεί από τον ΕΦΚΑ μέσω πρόσθετης επιχορήγησης από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.