Οικονομία

Αυξάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι σε λίγες ημέρες η απόφαση για το επίδομα

Αυξάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι σε λίγες ημέρες η απόφαση για το επίδομα Αυξάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι σε λίγες ημέρες η απόφαση για το επίδομα
Αυξάνονται οι μακροχρόνια άνεργοι σε λίγες ημέρες η απόφαση για το επίδομα Οι μακροχρόνια άνεργοι στην Ελλάδα αποτελόύν το 65% του συνόλου των ανέργων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Μακροχρόνια άνεργοι είναι όσοι είναι άνεργοι για περισσότερο από 12 μήνες και η Ελλάδα έχει την πρωτιά μεταξύ των 33 χωρών του ΟΟΣΑ ,με το ποσοστό τους να έχει αυξηθεί κατά 32,5% από το 2007.

Μεγάλα ποσοστά σε μακροχρόνιους ανέργους έχουν, μεταξύ άλλων, η Ιρλανδία με ποσοστό 59% , η Ισπανία με ποσοστό 49,3% όπου και διπλασιάστηκε από το 2007 και η Πορτογαλία με ποσοστό 56,5%.

Το φαινόμενο είναι ωστόσο ευρύτερο και δείχνει ότι η ανεργία αποκτά βαθιές ρίζες, αφού στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ ένας στους τρεις ανέργους είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή 17 εκατομμύρια άνθρωποι.

Απο το 2014 η Κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει μια ανακούφιση στους μακροχρόνια ανέργους της χώρας παρέχοντας τους το επίδομα μακροχρόνια ανέργων ύψους 200 ευρώ .Τα κριτήρια για το επίδομα μακροχρόνια ανέργων 2014 έχουν θεσπιστεί ήδη και απλά αναμένεται.

Το επίδομα μακροχρόνια ανέργων θα δικαιούνται από το 2014 άνεργοι, από 20- 66 ετών, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.