Οικονομία

Χωρίς μειώσεις οι συντάξεις όσων έχουν πνευματικά δικαιώματα

Χωρίς μειώσεις οι συντάξεις όσων έχουν πνευματικά δικαιώματα
Ανέπαφες, χωρίς μειώσεις θα συνεχίσουν να καταβάλλονται οι συντάξεις στους ασφαλισμένους εκείνους που έχουν πνευματικά δικαιώματα από κάποιο έργο τους.

Αυτό ορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που ξεκαθαρίζει ότι η λήψη εσόδων από πνευματικά δικαιώματα έργων που δημιουργήθηκαν σε χρόνο πολύ προγενέστερο της έναρξης συνταξιοδότησης σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ανάληψη δραστηριότητας μετά τη συνταξιοδότηση, που αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή διάταξης περί απασχόλησης των συνταξιούχων. Σημειώνεται ότι σε διαφορετική περίπτωση, σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/2016 άρθρο 20), θα έπρεπε να υποστούν περικοπή 60% οι συντάξεις που λαμβάνουν όσοι έχουν έσοδο από πνευματικά δικαιώματα.

Η εγκύκλιος υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με παλαιότερη νομοθεσία (ν.2121/1993), οι πνευματικοί δημιουργοί, με τη δημιουργία του έργου, αποκτούν πάνω σε αυτό πνευματική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει ως αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα, το δικαίωμα της εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα της προστασίας του προσωπικού τους δεσμού (ηθικό δικαίωμα). Σημειώνεται ότι η πνευματική ιδιοκτησία διαρκεί όσο και η ζωή του δημιουργού και 70 χρόνια μετά το θάνατό του.