Οικονομία

Όλα τα έργα για την Μεταρρύθμιση στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Όλο τα έργα για την Μεταρρύθμιση στα Ασφαλιστικά Ταμεία Όλο τα έργα για την Μεταρρύθμιση στα Ασφαλιστικά Ταμεία
Όλα τα έργα για την Διοικητική Μεταρρύθμιση στα Ασφαλιστικά Ταμεία Μία σειρά από έργα που θα φέρουν την διοικητική Μεταρρύθμιση στα Ασφαλιστικά Ταμεία της χώρας εντάσσονται σήμερα στα Επιχειρησιακά Προγράμματα Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013 που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και το ΕΣΠΑ με σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών στα Ασφαλιστικά Ταμεία την ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμείων αλλά και νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τους ασφαλισμένους.

Η υλοποιήση των έργων αυτών στα ασφαλιστικά ταμεία θα επιφέρουν την απλούστευση και την προτυποποίηση της διαδικασίας ενημέρωσης των Ασφαλιστικών Μερίδων και την ηλεκτρονικοποίηση αρχείου Ασφαλιστικών Ταμείων.

Συγκεκριμένα κύριος σκοπός της συγκεκριμένης παρέμβασης που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr σε αποκλειστικότητα , αποτελεί η αναβάθμιση και βελτιστοποίηση της λειτουργίας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας του  Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, λαμβάνοντας υπόψη τις αρχές της αποτελεσματικότητας, αποδοτικότητας και ποιότητας στη λειτουργία και οργάνωσή τους.

Το φυσικό αντικείμενο της παρέμβασης αυτής περιλαμβάνει τη μελέτη και απλούστευση διαδικασιών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στους κλάδους ασφάλισης και συντάξεων προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες τόσο ως προς τους άλλους φορείς του τομέα κοινωνικής ασφάλισης, όσο και ως προς τους πολίτες σε ό,τι αφορά τους κλάδους ασφάλισης και σύνταξης.

Η διάκριση της σύνταξης αφορά σε απονομή σύνταξης βάσει νομοθετικών διατάξεων (κύρια, πρόσθετη, βασική) και σε συντάξεις βάσει του τόπου απασχόλησης και ασφάλισης του αιτούντος την απονομή σύνταξης. Η απονομή σύνταξης συνδέεται άρρηκτα με τα στοιχεία ασφάλισης που περιέχονται στους φακέλους των ασφαλιστικών μερίδων, όπου καταγράφονται οι μήνες ασφάλισης, το ταμείο προέλευσης, ασφαλιστική κατηγορίας,
ασφάλιστρα, κ.λπ.

Από την άλλη, η ενημέρωση των ασφαλιστικών μερίδων επικουρικής ασφάλισης με τις εισφορές που καταβάλλονται στην κύρια ασφάλιση αποτελεί διαδικασία που σηματοδοτεί για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης τη διασφάλιση εσόδων που σήμερα διαφεύγουν.

Για το λόγο αυτό, πρόσθετα μέσω της πράξης, εξασφαλίζεται η απλούστευση της διαδικασίας ενημέρωσης ασφαλιστικών μερίδων και η ηλεκτρονικοποίησή της προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της εισφοροαποφυγής και να αυξηθούν τα έσοδα των επικουρικών ταμείων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ).

Σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο της εισφοροαποφυγής γεγονός που οδηγεί στη μη καταβολή των εισφορών και στη μη βιωσιμότητα των ταμείων.

Καταγράφεται ένα σημαντικό κενό στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των τομέων των κλάδων κύριας, επικουρικής πρόνοιας, υγείας, ανεργίας των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ακόμα κα μέσα στον ίδιο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης), το οποίο επιδρά αρνητικά στη βιωσιμότητα του συστήματος
της ασφάλισης καθώς καθιστά δυσχερή την αναζήτηση των οφειλόμενων εισφορών των εργοδοτών και ασφαλισμένων υπέρ αυτής.

Η δυσχέρεια αυτή επιτείνεται και από την καθυστέρηση στην καταχώρηση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών μερίδων, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα εισφοροδιαφυγής, καθυστέρηση απονομής συντάξεων, σύνταξης ισολογισμού, σύνταξης στατιστικών δελτίων ενώ δεν καθίσταται δυνατή η
σωστή απεικόνιση της οικονομικής κατάστασης του κάθε Ταμείου των επιλεγμένων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επίσης, η πράξη περιλαμβάνει το λογισμικό υποστήριξης αυτών των διαδικασιών προκειμένου να είναι δυνατή η παροχή υπηρεσιών ασφάλισης, απονομής παροχών και σύνταξης με χρήση εργαλείων ΤΠΕ που θα συμβάλλουν στη μείωση του χρόνου απονομής και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον ασφαλισμένο.

Το λογισμικό θα εξασφαλίσει στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης την πλήρη μηχανογραφική υποστήριξη της διακίνησης και γενικά διαχείρισης των εγγράφων στις οργανικές τους μονάδες.

Στόχοι της πράξης που παρουσιάζει το δικαιολογητικά είναι:
η σχεδίαση μιας ενιαίας και ολοκληρωμένης επιχειρησιακής αρχιτεκτονικής των διαδικασιών ασφάλισης και σύνταξης, καθώς και των διαδικασιών διοικητικής υποστήριξης, σε επιλεγμένους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο τη βελτιστοποίηση της ροής των διαδικασιών αυτών και την απονομή ηλεκτρονικών υπηρεσιών με τυπική ισχύ

η διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της παρούσας πράξης με όρους ποιότητας και αποδοτικότητας καθώς και η εξασφάλιση, μέσω των απαιτούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων, της νομικής ισχύος των μεταβολών που αναμένεται να επέλθουν από την υλοποίηση της πράξης. Οι εν λόγω νομοθετικές παρεμβάσεις θα ενσωματώνουν και θα περικλείουν τις αλλαγές στην παροχή υπηρεσιών τομέα ασφάλισης και συντάξεων

η εξασφάλιση της δυνατότητας στις υπηρεσίες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισηςνα επικοινωνούν μεταξύ τους ηλεκτρονικά για ανταλλαγή εγγράφων (σήμερα καταγράφεται για το λόγο αυτό καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας απονομής σύνταξης κατά 40%)

η εξασφάλιση της δυνατότητας στις υπηρεσίες των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης να ενημερώνουν τον ασφαλισμένο για την πορεία του αιτήματός του και

η δυνατότητα οι υπηρεσίες των ΦΚΑ να παρέχουν ηλεκτρονικά έγγραφα με τυπική ισχύ
η δυνατότητα οι υπηρεσίες των Φορέων Επικουρικής Ασφάλισης να ενημερώνονται για τις εισφορές που καταβάλλονται από εργοδότες και ασφαλισμένους από ένα κοινό σημείο και οι εμπλεκόμενοι να υποβάλλουν τα στοιχεία τους σε αυτό το κοινό σημείο και με ενιαίο τρόπο.

Στο πλαίσιο της παρούσας προτεινόμενης πράξης θα υλοποιηθούν τα παρακάτω:
Αποτύπωση και αξιολόγηση υφιστάμενης κατάστασης ροής διαδικασιών ασφάλισης και συντάξεων σε επιλεγμένους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΤΕΑΙΤ), και αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης διαδικασίας ενημέρωσης ασφαλιστικών μερίδων ανά Φορέα Ασφάλισης για το σύνολο των Φορέων Ασφάλισης αρμοδιότητας της ΓΓΚΑ

Σχεδιασμός Οργανωτικού και Επιχειρησιακού Μοντέλου Ασφάλισης και παροχής Συντάξεων και των άμεσα διασυνδεδεμένων με αυτά αρχείων και διαδικασιών διοικητικής υποστήριξης των υποθέσεων ασφάλισης και σύνταξης στο σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης (θα μελετηθούν στο βαθμό εμπλοκής τους στις ανωτέρω διαδικασίες οι εξής φορείς: ΓΓΚΑ, τμήματα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικών με την ασφάλιση, τμήματα των ΦΚΑ σχετικών με τις συντάξεις, ΓΓΠΣ κλπ)

 Βελτιστοποίηση της ροής διαδικασιών παροχής υπηρεσιών ασφάλισης που θα περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα και τη διαδικασία ενημέρωσης των ασφαλιστικών μερίδων ασφάλισης

Εξασφάλιση της νομοθετικής βάσης για την υλοποίηση και επιτυχή υιοθέτηση των προτάσεων βελτιστοποίησης των διαδικασιών απλούστευσης

Προτάσεις περαιτέρω εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου των ασφαλιστικών φορέων, προκειμένου να ενσωματώσουν στους Οργανισμούς και τα Καταστατικά τους τις αλλαγές που θα προκύψουν από τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών στην ασφάλιση και σύνταξη.

 Προτάσεις περαιτέρω εκσυγχρονισμού του τομέα κοινωνικής ασφάλισης για την αποτελεσματική εφαρμογή των απλουστευμένων διαδικασιών και εντύπων που αφορούν σε παρεμβάσεις στις υπηρεσίες εξυπηρέτησης του τομέα της ασφάλισης αλλά και στη δομή και λειτουργία του φορέα εν γένει

 Προσδιορισμός ελάχιστων απαιτήσεων και σχεδιασμός των τεχνικών και λειτουργικών προδιαγραφών του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης
Υποθέσεων Ασφάλισης και Συντάξεων». Το λογισμικό θα διασυνδέεται με o το πληροφοριακό σύστημα ΕΜΑΠΠΣ της ενταγμένης πράξης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. στο Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση με τίτλο «Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης, Συνταξιοδότησης και Παρακολούθησης Πληρωμών Συντάξεων – Έσοδα – Ασφάλιση – Ενημερότητα»

το MIS / πλατφόρμα συλλογής και διαχείρισης στοιχείων & την Εφαρμογή ενοποιημένου μητρώου σε ταμεία της ενταγμένης πράξης της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. στο Ε.Π. Ψηφιακή Σύγκλιση με τίτλο «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες για την Στρατηγική Ανάπτυξη της Κοινωνικής Ασφάλισης»

Επίσης, ο σχεδιασμός του λογισμικού θα υποστηρίξει την ενημέρωση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης για τις καταβαλλόμενες και οφειλόμενες εισφορές των εργοδοτών και των ασφαλισμένων τους. Το λογισμικό θα εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα και το μηχανογραφικό υπολογισμό της σύνταξης με τις ισχύουσες διακρίσεις (βάσει νομοθετικών διατάξεων και τόπου απασχόλησης και ασφάλισης) και θα διασφαλίζει τη διακίνηση των δεδομένων της αίτησης σε ηλεκτρονική μορφή.

Προκειμένου να είναι δυνατή η μελλοντική διασύνδεση του συστήματος με άλλα αντίστοιχα συστήματα, ο σχεδιασμός και η υλοποίησή του θα βασιστούν στο Ελληνικό Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και τα σχετικά Πρότυπα Διαλειτουργικότητας (e-gif).

Ανάπτυξη του προτεινόμενου «Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Υποθέσεων Ασφάλισης και Συντάξεων»

Εκπαίδευση του προσωπικού στη χρήση του ανωτέρω Συστήματος

Υποστήριξη των επιλεγμένων φορέων κατά την παραγωγική λειτουργία του έργου για περίοδο οκτώ (8) μηνών ιδιαίτερα, σε σχέση με το νέο Οργανωτικό και
Επιχειρησιακό Μοντέλο (νέες διαδικασίες και έντυπα) και το νέο Σύστημα που θα το υποστηρίζει προκειμένου να αντιμετωπισθούν τυχόν απρόβλεπτες δυσλειτουργίες, ιδιαίτερα στα σημεία διασύνδεσης με τον τομέα της ασφάλισης (ασφαλιστικές μερίδες).

Ηλεκτρονικοποίηση αρχείων επιλεγμένων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης λειτουργία και βιωσιμότητα του Συστήματος που θα αναπτυχθεί Η προτεινόμενη πράξη θα υλοποιηθεί μέσω έξι υποέργων τα οποία θα εξασφαλίσουν την ολοκληρωμένη και επιτυχή υλοποίησή της.

Υποέργο 1: Μελέτη για την υποστήριξη των δράσεων «Απλούστευση των διαδικασιών ασφάλισης και συντάξεων» & «Ηλεκτρονικοποίηση Αρχείων επιλεγμένων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης( ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, ΤΕΑΙΤ, ΕΤΕΑΜ (Ταμείο ΤΕΑΗΕ) ΕΔΟΕΑΠ, ΤΑΠΙΤ)»
Υποέργο 2: Απλούστευση των διαδικασιών ασφάλισης και συντάξεων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης
Υποέργο 3: Ηλεκτρονικοποίηση Αρχείων επιλεγμένων ΦΚΑ (IKA, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ,ΤΕΑΙΤ, ΕΤΕΑΜ (Ταμείο ΤΕΑΗΕ), ΕΔΟΕΑΠ, ΤΑΠΙΤ)
Υποέργο 4:Ομάδα Υποστήριξης των Αποτελεσμάτων του Υποέργου Απλούστευση των διαδικασιών ασφάλισης και συντάξεων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης
Υποέργο 5: Ενέργειες Δημοσιότητας της πράξης
Υποέργο 6: Προμήθεια - Εγκατάσταση Εξοπλισμού για την υλοποίηση της πράξης Αναλυτική περιγραφή του φυσικού αντικειμένου της πράξης και της μεθοδολογίας υλοποίησης κάθε υποέργου αποτυπώνεται στη συνημμένη του παρόντος Τεχνικού Δελτίου στο Ο.Π.Σ. αναλυτική περιγραφή φυσικού αντικειμένου, όπως τελικώς υποβλήθηκε από τον δικαιούχο της πράξης.