Οικονομία

Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών

Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών
Αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών Πολλές είναι οι αιτήσεις που έχουν γίνει στα ασφαλιστικά ταμεία από ασφαλισμένους ώστε να τους γίνει επιστροφή των ασφαλιστικών τους εισφορών που έχουν καταβάλει .

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τύπος της Κυριακής, στο ταμείο εφάπαξ ΔΕΚΟ και τραπεζών για επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών ήδη έχουν γίνει 450 αιτήσεις, ενώ στα ταμεία πρόνοιας των ιδιωτικών υπαλλήλων έχει φτάσει τις 2.400.

Η πρακτική αυτή μπορεί να ήταν μέχρι πρότινος άγνωστη στο ευρύ κοινό, ωστόσο, η νέα τάση έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να αιτούνται επιστροφή των εισφορών υπό τον φόβο των νέων αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Τα ταμεία που καλούνται να επιστρέψουν εισφορές
 
Τέσσερα είναι τα ταμεία, οι ασφαλισμένοι των οποίων έχουν κινηθεί για να κάνουν "ανάληψη" των εισφορών τους, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που τους δίνει το καταστατικό τους. Να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση σ' αυτά είναι να έχουν συμπληρωθεί τρία έτη καταβολής εισφορών.
 
Πρόκειται για το ταμείο εφάπαξ ΔΕΚΟ και τραπεζών. Οι αιτήσεις που έχουν γίνει ξεπερνούν τις 450, με τις περισσότερες να είναι από απολυμένους της πρώην ΕΡΤ. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί μετά το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοινώθηκε στον ΟΤΕ για 1.100 εργαζομένους.
 
Στο ταμείο επικούρησης των υπαλλήλων που προέρχονται από τις τράπεζες Ιονική, Λαϊκή, Αττικής, Εθνική, πρώην Πίστεως, Εργασίας, Eurobank (ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ) ένας από τους συλλόγους των εργαζομένων αποφάσισε πρόσφατα να ζητήσει πίσω τις εισφορές. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ταμείο, που αριθμεί 6.000 άτομα, έχει πάψει από το 2005 να ασφαλίζει εργαζομένους, καθώς από τότε οι νεοπροσληφθέντες στις τράπεζες υπάγονται στο ΙΚΑ.
 
Στα επικουρικά ταμεία των ιδιωτικών υπαλλήλων (όπως τον εμποροϋπαλλήλων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των υπαλλήλων στις βιομηχανίες κ.ά.), το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση. Οι περισσότεροι έχουν μείνει άνεργοι και προκειμένου να ενισχύσουν το εισόδημα τους, "σηκώνουν" τις εισφορές τους.
 
Στα ταμεία πρόνοιας των ιδιωτικών υπαλλήλων (ΤΑΠΙΤ), το οποίο ασφαλίζει για την παροχή εφάπαξ στους εργαζομένους στο εμπόριο, στις βιομηχανίες, τις εταιρίες μετάλλου, στα λιμάνια, στα ξενοδοχεία, στις φαρμακοβιομηχανίες κ.ά, οι αιτήσεις έχουν φτάσεις τις 2.400, με ένα μέσο ποσό επιστροφής των τάξης των 7.000 ευρώ.

Το ίδιο ρεπορτάζ υπενθυμίζει ότι η επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών προβλέπεται στα καταστατικά του συνόλου σχεδόν των ταμείων επικουρικής ασφάλισης, με βασική προϋπόθεση τη συμπλήρωση τριετίας καταβολής εισφορών. Αντιθέτως, δεν προβλέπεται επιστροφή σε κανένα από τα ταμεία κύριας ασφάλισης -ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ κ.λπ.- ούτε όμως και από τα επικουρικά του Δημοσίου, αλλά και των μισθωτών που ασφαλίζονται στο ΕΤΕΑ