Οικονομία

Υψηλότερες εισφορές πληρώνουν επαγγελματίες στον ΕΦΚΑ από αυτές που θα έπρεπε

Υψηλότερες εισφορές πληρώνουν επαγγελματίες στον ΕΦΚΑ από αυτές που θα έπρεπε
Όσο το πρόβλημα του προσδιορισμού των σωστών κρατήσεων προς τον ΕΦΚΑ δεν έχει λυθεί, τόσο θα υπάρχουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που θα καταβάλλουν υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, από αυτές που τους αναλογούν.

Το πρόβλημα σχετίζεται με τη διαδικασία εκκαθάρισης των τελευταίων φορολογικών δηλώσεων και με τον συμψηφισμό εισφορών που ακόμα δεν έχει γίνει. Ο στόχος του ΕΦΚΑ είναι η διαδικασία να ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα και να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο της φετινής χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχετική απόφαση του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, ορίζεται επ’ ακριβώς η διαδικασία του συμψηφισμού. Στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες που θα διαπιστωθεί ότι οι φετινές ασφαλιστικές εισφορές είναι υψηλότερες από εκείνες που θα έπρεπε, θα πραγματοποιείται συμψηφισμός με τυχόν καθυστερούμενες οφειλές παλαιότερων ετών. Εάν μετά τον συμψηφισμό, υπάρχει ακόμα υπόλοιπο ποσό, αυτό θα επιστρέφεται άτοκα στους δικαιούχους. Η διαδικασία της επιστροφής θα πραγματοποιηθεί έως δύο μήνες, μετά την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και του συμψηφισμού.