Οικονομία

ΟΑΕΕ καλεί τους οφειλέτες να ενταχθούν σε ρύθμιση

ΟΑΕΕ καλεί τους οφειλέτες να ενταχθούν σε ρύθμιση ΟΑΕΕ καλεί τους οφειλέτες να ενταχθούν σε ρύθμιση
ΟΑΕΕ ελάχιστοι έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση Να προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους καλεί ο ΟΑΕΕ τους οφειλέτες ασφαλισμένους του αφού οι ρυθμίσεις δεν έχουν βρει ανταπόκριση λόγω των αυστηρών προυποθέσεων που έχουν.

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις της διοικήτριας του ΟΑΕΕ κ Γ. Κωτίδου, στη Βουλή, οι οφειλέτες ανέρχονται σε 370.000 εκ των οποίων, μόλις 28.000 έχουν προχωρήσει ρύθμιση.

Οι οφειλέτες που δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση και χρωστούν εισφορές άνω των 5.000 ευρώ βρίσκονται αντιμέτωποι με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ  και υπολογίζονται σε 110.000 ελεύθερους επαγγελματίες - ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ .

Αυτές τις μέρες, λήγει η προθεσμία των 20 ημερών για εξόφληση ή ρύθμιση από του ασφαλισμένους που έλαβαν ειδοποιήση από τις υπηρεσίες του ΚΕΑΟ Συγκεκριμένα, στην ατομική ειδοποίηση προβλέπεται προθεσμία 20 ημερών για την εξόφληση ή ρύθμιση της οφειλής.

Η διοικητής του ΟΑΕΕ ενημέρωσε επίσης ότι ο Οργανισμός κεφαλαιοποίησε περίπου 170 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή των ρυθμίσεων, ωστόσο - όπως είπε - αν οι ρυθμίσεις ήταν ευνοϊκότερες (επί παραδείγματι να υπήρχαν σημαντικές εκπτώσεις στα τέλη καθυστέρησης) οι εισπράξεις για το Ταμείο θα ήταν μεγαλύτερες.

Η κ. Κωτίδου ενημέρωσε την Επιτροπή της Βουλής, ότι η διοίκηση έχει καταθέσει προτάσεις για μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών σε περιπτώσεις οφειλών έως 10.000 ευρώ, όπως να μην απαιτείται βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας κ.α.

Σε κάθε περίπτωση είπε ότι δεν είναι αλήθεια πως δεν μπορεί οφειλέτης να ρυθμίσει τις οφειλές του 2013 αν οφείλει και το 2012, αντιθέτως μπορεί να προσέλθει στον ΟΑΕΕ και να ρυθμίσει τα χρέη του και των δύο ετών. Αυτό που δεν είπε η διοικήτρια, το επισημαίνουν όμως οι Ανασφάλιστοι του ΟΑΕΕ στο διαδύκτιο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες διώκονται μαζικά από τον ΟΑΕΕ επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις εξωφρενικές απαιτήσεις της αυτασφάλισής τους!

Αυτό που επισημαίνουν οι έμποροι, είναι ότι για να διωχθεί ποινικά κάποιος για οφειλές στον ΟΑΕΕ πρέπει οι οφειλόμενες εισφορές να ξεπερνούν το ποσό των 20.000 ευρώ. Προσοχή, το ποσό πρέπει να αφορά εισφορές και όχι προσαυξήσεις.  Ακόμη κι αν το ποσό ξεπερνά κατά τι το όριο αυτό, μπορεί ο έμπορος να πληρώσει πριν από  το Δικαστήριο το υπερβάλλον  από τις 20.000 ποσό, ώστε  να πάψει η ποινική δίωξη.

Επίσης, υπάρχει και η εναλλακτική της αναβολής. Για παράδειγμα, μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας να υποδείξει μια αίτηση ρύθμισης οφειλών, για να δοθεί αναβολή λίγων μηνών.