Οικονομία

Νέος Φόρος Ακινήτων μειωμένος από τον ΕΝΦΑ

Νέος Φόρος Ακινήτων μειωμένος από τον ΕΝΦΑ Νέος Φόρος Ακινήτων μειωμένος από τον ΕΝΦΑ
Νέος Φόρος Ακινήτων μειωμένος από τον ΕΝΦΑ Με ελαφρύνσεις σχετικά με τον ΕΝΦΑ , όπως ολα δείχνουν θα επιβληθεί ο νέος φόρος ακινήτων που θα κυμαίνονται από 4% για τους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας έως και 26% για την μικρή ιδιοκτησία.

Μειωμένη κατά 16% θα είναι η φορολόγηση των κτισμάτων μεσοσταθμικά, σύμφωνα με τις αλλαγές που στο νέο φόρο ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014.

Σήμερα το πρωί οι κοινοβουλευτικές ομάδες της συγκυβέρνησης είχαν στα χέρια τους το σχέδιο από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο ενσωματώνει τις περισσότερες από τις ενστάσεις που είχαν διατυπώσει το προηγούμενο διάστημα.

Η λύση που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι προς την κατεύθυνση του διπλού φόρου ακινήτων με επιβολή φόρου ανα ακίνητο και επιπλεόν επιβολή του ΦΑΠ σε ακίνητα άνω των 300.000 ευρώ .

Επίσης θα προβλέπει μειώσεις φόρων στη μικρή ακίνητη περιουσία, αλλά και αφορολόγητο όριο 300.000 ευρώ στο νέο ΦΑΠ . Το σχέδιο επίσης προβλέπει και μείωση του φόρου μεταβίβασης, από 8%-10% σε 3% ή 5%.

Μικρότερο φόρο θα πληρώσουν όσοι έχουν αγροτεμάχια, ενώ προτείνεται να ελαφρύνουν περαιτέρω ή να απαλλαγούν πλήρως τα αγροτικά κτίσματα.

Πιο αναλυτικά θα επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ και το πρώτο τετραγωνικό στο κάθε ακίνητο ξεχωριστά, με συντελεστές χαμηλότερους από αυτούς που προβλέπονταν στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ώστε να περιοριστούν επιλεκτικά οι επιβαρύνσεις, κυρίως σε ιδιοκτήτες οικοπέδων και αγροτεμαχίων, και να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις και οι αντιδράσεις κυρίως των βουλευτών της περιφέρειας που ξεσηκώθηκαν. Στη συνέχεια θα αθροίζεται η αξία κάθε ακινήτου ξεχωριστά, με εξαίρεση τα αγροτεμάχια, τα οποία θα γλιτώνουν από τον δεύτερο φόρο. Αν το σύνολο της περιουσίας σε όρους ξεπερασμένων αντικειμενικών αξιών του 2007, πολλαπλάσιων των πραγματικών στις περισσότερες περιπτώσεις, ξεπερνά τις 300.000 ευρώ θα έρχεται και ο συμπληρωματικός φόρος.