Οικονομία

Φόρος δύο ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια

Φόρος δύο ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια Φόρος δύο ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια
Φόρος δύο ευρώ το στρέμμα για τα αγροτεμάχια Χαμηλότερη φορολογιά προβλέπει το νέο σχέδιο για τον ενιαίο φόρο ακινήτων στα αγροτεμάχια για τους αγρότες με την πλειοψηφία των αγροτών να πληρώνει περίπου 2 ευρώ το στρέμμα ενώ απαλλάσσονται από τον φόρο τα αγροτικά κτίσματα.

Δεν θα πληρώνουν φόρο οι αγρότες για τα αγροτικά κτίσματα, με τον νέο φόρο ακινήτων σύμφωνα με το νέο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου , ενώ περιορίζεται ο φόρος για τους βοηθητικούς χώρους αλλα και των οικοπέδων.

Επίσης καταργείται η διάκριση μεταξύ αγροτεμαχίων που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα και σε άλλες αγροτικές περιοχές.

Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος περιορίζεται από 1,5 σε 1 ευρώ το στρέμμα ενώ καταργείται ο συντελεστής θάλασσας και θεσπίζονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης.

Οι νέοι συντελεστές είναι 0,1 για τα δασικά, 0,5 για βοσκοτόπια, 2 για κάθε είδους καλλιέργειες, 5 για λατομεία, 8 για εκθέσεις.

Με τις αλλαγές αυτές, μειώνεται η φορολόγηση των βοσκοτόπων και ακαλλιέργητων εκτάσεων, σε μισό ευρώ ανά στρέμμα και για τα δασικά στα 10 λεπτά ανά στρέμμα.

Επίσης, προβλέπονται συντελεστές 0,75 για απαλλοτριώσεις και 5 για κατοικίες ενώ διαφοροποιείται η φορολόγηση των αρδευόμενων από τα μη αρδευόμενα.

Εκτιμάται ότι το 90% των αγροτών θα πληρώσει κάτω από 2,64 ευρώ το στρέμμα.