Οικονομία

Σύνταξη με 35ετια και πριν τα 58

Σύνταξη με 35ετια και πριν τα 58 Σύνταξη με 35ετια και πριν τα 58
Σύνταξη με 35ετια και πριν τα 58 Σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας με 35ετία, ακόμη και πριν από τα 58, προβλέπουν διατάξεις του ασφαλιστικού που ισχύει για παλιούς ασφαλισμένους δηλαδή ασφαλισμένοι πριν από το 1983 σε ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και στο δημόσιο.

Ποιοι ασφαλισμένοι μπορούν να βγούν στην σύνταξη με 35ετία αποκαλύπτει με δημοσιευμα του ο Ελεύθερος Τύπος με έναν πλήρη αναλυτικό οδηγό συνταξιοδότησης για άνδρες, γυναίκες και μητέρες με ανήλικο παιδί, που είναι ασφαλισμένοι στα ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ.

Ποιοι μπορούν να βγούν στην σύνταξη με 35ετία;

Στα ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών η έξοδος με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας αφορά ακόμη και σε όσους διορίστηκαν σε δη­μόσιες επιχειρήσεις (όπως ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΗΣΑΠ, ΕΥΔΑΠ, κ.ά.) ή σε τράπεζες μετά το 1983, εφόσον είχαν κάνει την πρώτη έναρξη της ασφάλισης τους σε οποιοδήπο­τε φορέα κύριας ασφάλισης πριν από το 1983! Στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες ο χρόνος του ιδιωτικού τομέα πριν από το 1983 «κατα­τάσσει» αυτόματα τον εργαζόμε­νο στους παλαιούς ασφαλισμέ­νους που βγαίνουν στη σύνταξη με 35ετία,, ακόμη και αν προσλή­φθηκαν στον ΟΤΕ, στη ΔΕΗ ή σε τράπεζα, μετά το 1983.

Στο Δημόσιο, οι πριν από το 1983 ασφαλισμένοι δεν κατοχυρώ­νουν σύνταξη με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας, αν δεν έχουν όλα τα έτη υπηρεσίας στο Δημόσιο. Δεν μπο­ρεί, για παράδειγμα, ένας άνδρας που εργάστηκε στον ιδιωτικό το­μέα το 1980-81 και το 1984 μπήκε στο Δημόσιο να θεωρηθεί παλαιός ασφαλισμένος για να συνταξιοδο­τηθεί με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Κατοχυρώνει μεν την 35ετία αλλά με όριο ηλικίας το 58ο έτος. Ο χρό­νος του ιδιωτικού τομέα θα συνυ­πολογιστεί αλλά με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

Στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ και τα Ταμεία των γιατρών μηχανικών και δικηγόρων, η 35ετία συνδέεται με όριο ηλικίας είτε πρόκειται για ασφαλισμένους πριν από το 1983 είτε μετά το 1983.

Για κάθε κατηγορία η 35ετία έχει διαφορετικές προϋποθέσεις, ενώ στα επιμέρους ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών διαφέρουν ακόμη και προϋποθέσεις για την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Για παράδειγμα, σε ορισμένα ταμεία (ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΔΕΗ) οι καταστα­τικές τους διατάξεις δίνουν τη δυνα­τότητα στους άνδρες να προσμετρή­σουν για σύνταξη με 35ετία τυχόν χρόνο που είχαν απασχοληθεί πριν από το 1983 ως μαθητευόμενοι

Με τον τρόπο αυτό ένας σημα­ντικός αριθμός ασφαλισμένων που μπήκαν στην εργασία πριν από το 1983 σε μικρή ηλικία ως μαθητευ­όμενοι μέσω του ΟΑΕΔ (κυρίως σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΔΕΗ) αξιοποιούν το διάστημα της μαθητευόμενης απασχόλησής τους και αυτόματα οι μήνες ή τα έτη που απασχολή­θηκαν «προσμετρούνται» στη συνο­λική συντάξιμη υπηρεσία τους και κατοχυρώνουν την έξοδο με 35ετία άνευ ορίου ηλικίας, ακόμη και αν η πρόσληψή τους έγινε μετά το 1983 όπου η 35ετία συνδυάζεται και με όριο ηλικίας συνταξιοδότησης!

Οι προϋποθέσεις συνταξιο­δότησης κατοχυρώνονται και με αναγνωρίσεις πλασματικών ετών για άνδρες και γυναίκες που δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης. Για σύνταξη με προϋποθέσεις του 2010 τα πλασμα­τικά που μπορούν να αναγνωρίσουν οι γυναίκες είναι κατά κύριο λόγο ο χρόνος γονικής άδειας, εφόσον χρησιμοποιήθηκε άνευ αποδοχών, καθώς και τα χρόνια λόγω τέκνων που αποκτήθηκαν μετά το 2000, και η στρατιωτική θητεία για τους άν­δρες. Η αίτηση πρέπει να υποβληθεί μέχρι 31/12/2013.