Οικονομία

Πρόγραμμα για νέους αγρότες των Δεκέμβριο οι αιτήσεις

Πρόγραμμα για νέους αγρότες των Δεκέμβριο οι αιτήσεις Πρόγραμμα για νέους αγρότες των Δεκέμβριο οι αιτήσεις
Πρόγραμμα για νέους αγρότες των Δεκέμβριο οι αιτήσεις Το Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα για νέους αγρότες  που παρέχει το μέτρο 112 μέ όνομα Εγκατάσταση Νέων Γεωργών του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013. Το πρόγραμμα θα δίνει επιδότηση έως 20.000 ευρώ σε 6000 νέους κάτω των 40 ετών για να ασχοληθούν με την γεωργία την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία.

Στόχος του προγράμματος για νέους αγρότες, είναι η πληθυσμιακή αναζωογόνηση της υπαίθρου με την εγκατάσταση νέων αγροτών μέσω της παροχής κινήτρων προκειμένου να διευκολυνθεί η αρχική τους εγκατάσταση και η διαρθρωτική προσαρμογή των εκμεταλλεύσεων τους με την υποβολή επιχειρηματικού σχεδίου.

Το πρόγραμμα επιδότησης για νέους αγρότες, θα έχει εφαρμογή στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας, με δυνατότητα διαφοροποίησης των κινήτρων με βάση τα φυσικά μειονεκτήματα του τόπου μόνιμης κατοικίας, καθώς και την παραγωγική κατεύθυνση και το συνολικό εισόδημα της γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.

Προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα, εκτός από το ηλικιακό κριτήριο, είναι «ο νέος αγρότης να αποκτήσει χωράφια, ζώα κλπ και να αρχίσει να τα εκμεταλλεύεται ως «αρχηγός» της εκμετάλλευσης.

Για τον υπολογισμό της ηλικίας θα λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία υποβολής της αίτησης του υποψηφίου νέου αγρότη. Η χορήγηση της επιδότησης για την εγκατάσταση νέων αγροτών εκδίδεται το αργότερο εντός 18 μηνών μετά την εγκατάσταση.

Με το νέο πρόγραμμα επιδότησης, ο νέος αγρότης για να ξεκινήσει τη νέα του επιχείρηση «θα πάρει το 70% ως προκαταβολή - το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα το έχει δηλαδή στο ξεκίνημα γι αυτό και το ονομάσαμε πριμοδότηση της πρώτης εγκατάστασης στην ύπαιθρο.

Το ύψος της επιδότησης έχει ανώτατο όριο 20.000 ευρώ και κυμαίνεται ανάλογα με την περιοχή μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου. Δηλαδή:

Όσοι διαμένουν σε:

- Ορεινές περιοχές μέχρι 20.000 ευρώ.

- Μειονεκτικές περιοχές μέχρι 17.500 ευρώ

- Λοιπές περιοχές μέχρι 15.000 ευρώ

Πιο αναλυτικά, αυτά τα ποσά προκύπτουν αφού ληφθούν υπόψη τα τρία παρακάτω κριτήρια:

- Η περιοχή μόνιμης κατοικίας:

• Ορεινή: 7.500 ευρώ
• Μειονεκτική: 5.000 ευρώ
• Λοιπές περιοχές: 2.500 ευρώ

- Ο προσανατολισμός παραγωγής της γεωργικής εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση:

• Κτηνοτροφική: 7.500 ευρώ
• Φυτική: 7.500 ευρώ
• Μεικτή μελισσοκομία: 5.000 ευρώ

- Το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση:

• Πάνω από το 120% του εισοδήματος αναφοράς: 5.000 ευρώ
• 80-120% του εισοδήματος αναφοράς: 2.500 ευρώ

Αθροίζοντας τα ποσά από τα τρία κριτήρια, προκύπτει το ποσό της συνολικής επιδότησης που δικαιούται να λάβει ο κάθε νέος αγρότης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Η διαδικασία

Η οικονομική ενίσχυση της πρώτης εγκατάστασης νέων γεωργών δίδεται με τη μορφή επιδότησης και καταβάλλεται σε τρεις δόσεις.

Η πρώτη δόση ανέρχεται στο 70% της εγκεκριμένης επιδότησης ανά δικαιούχο και καταβάλλεται μέσα στο πρώτο έτος.

Για να λάβει ο νέος αγρότης το υπόλοιπο 30% της επιδότησης, θα πρέπει να έχει εκπληρώσει του στόχους του επιχειρηματικού σχεδίου που είναι δεσμευτικοί για κάθε δικαιούχο.

Έτσι, η δεύτερη δόση αντιστοιχεί με το 15% της επιδότησης και δίδεται από το δεύτερο έτος, ενώ η τρίτη δόση (το υπόλοιπο 15%) θα εκταμιεύεται με τη συμπλήρωση 2 ετών από την ημερομηνία της πρώτης εγκατάστασης και εφόσον ο δικαιούχος έχει επιτύχει το σύνολο των δεσμευτικών στόχων και έχει υποβάλει τουλάχιστον δύο Ενιαίες Δηλώσεις Εκμετάλλευσης.

«Εγκατάσταση» Νέου Γεωργού νοείται η έναρξη λειτουργίας αγροτικής εκμετάλλευσης μεγέθους απαιτήσεων σε εργασία τουλάχιστον 0,5 Μονάδας Ανθρώπινης Εργασίας (ΜΑΕ), της οποίας είναι νόμιμος κάτοχος και αρχηγός, φυσικό πρόσωπο κάτω των 40 ετών. Ως ΜΑΕ θεωρείται η εργασία που προσφέρεται υπό καθεστώς πλήρους απασχόλησης από φυσικό πρόσωπο κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού έτους, στην γεωργική εκμετάλλευση και αντιστοιχεί με απασχόληση 1.750 ωρών.

Η έναρξη λειτουργίας της γεωργικής εκμετάλλευσης προσδιορίζεται κατά περίπτωση ως ακολούθως:
με την απόκτηση ζωικού κεφαλαίου ή μελισσοσμηνών
με την έναρξη μίσθωσης αγροτικών εκτάσεων
με την αγορά αγροτικών εκτάσεων που περιέχουν μόνιμες φυτείες (εφόσον δεν εκμισθώνονται σε τρίτους)
με την ημερομηνία πρωτοκόλλησης της αντίστοιχης ενιαίας δήλωσης εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ)
με την έναρξη καλλιέργειας (σπορά ή φύτευση) ιδιόκτητων εκτάσεων μονοετούς καλλιέργειας.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα νέων αγροτών θα δημοσιευτούν από το dikaiologitika.gr με την προκήρυξη του προγράμματος