Οικονομία

Επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας στο ΕΤΑΑ

Επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας στο ΕΤΑΑ Επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας στο ΕΤΑΑ
Επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας στο ΕΤΑΑ Δυνατότητα να επιλέξουν χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία και χαμηλότερα ασφάλιστρα αλλά με αντίστοιχη μείωση της μελλοντικής σύνταξης δίνει, έως το τέλος του 2013, το υπουργείο Εργασίας, στους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ.

Συμφωνα με την Ημερησία προωθείται νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει αντίστοιχη δυνατότητα ενδεχομένως και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία αυτοαπασχολουμένων για παράδειγμα στον ΟΑΕΕ.

Την ρύθμιση αυτή προανήγγειλε χθες ο υπουργός Γιάννης Βρούτσης στη συνάντησή του με τους προέδρους των Επιστημονικών Συλλόγων Πολιτικών Μηχανικών Γ. Στασινό, Μηχανολόγων Τ. Ευσταθίου και Αρχιτεκτόνων Μυρτώ Δεσποτίδη.

Οι πρόεδροι των Επιστημονικών Συλλόγων των Μηχανικών υπέβαλαν το αίτημα του κλάδου για τη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας από τους ασφαλισμένους του Τομέα Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων του ΕΤΑΑ. Και, κυρίως, για τους νέους μηχανικούς οι οποίοι λόγω της ανεργίας στον κλάδο και μετά τις αυξήσεις των εισφορών οι οποίες επιβλήθηκαν σε εφαρμογή του ν.3986/2011 αδυνατούν να καταβάλουν τα ασφάλιστρα που προβλέπει το Ταμείο. «Οι σημερινές οικονομικές συνθήκες καθιστούν άμεση την ανάγκη να καλυφθούν όλες οι σχετικές με το αίτημα προϋποθέσεις και να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες ενέργειες μέχρι το τέλος του έτους για την διευθέτηση του αιτήματος, τηρουμένων πάντα των προβλεπόμενων κανόνων της ανταποδοτικότητας στις συνταξιοδοτικές τους παροχές», δήλωσε ο Γ. Βρούτσης.