Οικονομία

Αύριο στην βουλή το Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Αύριο στην βουλή το Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας Αύριο στην βουλή το Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Αύριο στην βουλή το Νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας Άυριο Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για αλλαγές στο ασφαλιστικό και την εισφοροδιαφυγή του υπουργείου Εργασίας με το οποίο η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καλύψει περίπου 700 εκατ ευρώ από το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό περιέχονται διατάξεις που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής ενώ αποσύρθηκαν ρυθμίσεις συνταξιοδοτικών και άλλων θεμάτων, ώστε να συμπεριληφθούν σε άλλο νομοσχέδιο.

Οι ρυθμίσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας είναι ότι από την 1η Δεκεμβρίου 2013 θα θεσπιστεί η ενιαία δήλωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας, επικουρικής σύνταξης και πρόνοιας μέσω των ΑΠΔ

Επεκτίνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία ύψους 10.550 ευρώ για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στην ΑΠΔ., ακόμη και εάν έχει δηλώσει αυτόν τον εργαζόμενο στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη».  

Η ενίσχυση του ελέγχου και των διασταυρώσεων μεταξύ δηλωθεισών μέσω της ΑΠΔ  και πραγματικά καταβληθεισών εισφορών, καθώς και η άμεση επίδοση βεβαίωσης οφειλής όταν και εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις.

Επίσης προβλέπεται και η επέκταση της εφαρμογής του εργοσήμου σε εργαζόμενους αθλητικών εκδηλώσεων.