Οικονομία

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας Στο νομοσχέδιο, του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στην βουλή προβλέπουν μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των ταμείων και την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής .

 Απο το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην βουλή δεν κατατέθηκαν διατάξεις που αφορούσαν την ρύθμιση δανείων του ΟΕΚ την αύξηση της προσωρινής σύνταξης , και την συνταξιοδότηση στα 62 για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας σε τροπολογίες που θα κατατεθούν προβλέπει αλλαγές στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ την αλλαγή των προϋποθέσεων για απαλλαγή από τον ΟΑΕΕ και την πληρωμή των εισφορών από τους ασφαλισμένους του Οργανισμού κάθε μήνα.
Όι υπόλοιπες διατάξεις του νόμου αναφέρουν:

Από την 1η Δεκεμβρίου, στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση προς το ΙΚΑ , οι εργοδότες θα πρέπει να δηλώνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές υπέρ των ταμείων επικουρικής και εφάπαξ.
Επεκτείνεται το πρόστιμο για την αδήλωτη εργασία (10.550 ευρώ) για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβε εργαζόμενο στη μηνιαίως υποβαλλόμενη Α.Π.Δ., ακόμη και εάν έχει δηλώσει αυτόν τον εργαζόμενο στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη».

Αυστηροποιείται το υφιστάμενο πλαίσιο του ελέγχου των δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με καθιέρωση μηνιαίων διασταυρώσεων ενώ προβλέπεται ταυτόχρονα και η άμεση επίδοση βεβαίωσης οφειλής όταν και εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις.

Καθορίζεται ενιαίο ποσοστό εισφορών και ενιαία βάση υπολογισμού τους για όλους τους ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ανεξαρτήτως αν έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση πριν ή μετά την 1/1/1993 (παλαιοί και νέοι ασφαλισμένοι).

Επεκτείνεται η εφαρμογή του εργοσήμου σε μια ακόμη κατηγορία εργαζομένων και συγκεκριμένα στο απασχολούμενο προσωπικό αποκλειστικά και μόνο κατά τη διεξαγωγή παντός είδους αθλητικών αγώνων. (άρθρο 9)

Θεσπίζεται έλεγχος στα καταβαλλόμενα προνοιακά επιδόματα, μέσω της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., και ανατίθεται στην ίδια εταιρεία η υποχρέωση να αποδίδει τον ΑΜΚΑ με την υποβολή της αίτησης για χορήγηση πιστοποιητικού γέννησης.