Οικονομία

Ο φόρος ακινήτων για τα σπίτια αναλυτικά παραδείγματα

Ο φόρος ακινήτων για τα σπίτια αναλυτικά παραδείγματα Ο φόρος ακινήτων για τα σπίτια αναλυτικά παραδείγματα
Ο φόρος ακινήτων για τα σπίτια αναλυτικά παραδείγματα Μικρότερο αλλά μόνιμο φόρο ακινήτων θα πληρώνουν από το 2014 για τα σπίτια τους οι φορολογούμενοι καθώς ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι ηπιότερος σε σχέση με το ΕΕΤΑ της ΔΕΗ.

Ο λογαριασμός των φόρων ακινήτων παραμένει μικρότερος σε σχέση με φέτος ακόμα και αν προστεθούν οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τον συμπληρωματικό φόρο, που βασίζεται στα πρότυπα του ΦΑΠ, καθώς η διεύρυνση του αφορολογήτου στα 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ σήμερα και τα περισσότερα κλιμάκια κάνουν και τον νέο ΦΑΠ πιο ελαφρύ.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν αναλυτικούς πίνακες και παραδείγματα με τον νέο φόρο που θα προκύψει για όλους τους ιδιοκτήτες σπιτιών (χωρίς οικόπεδα) με βάση την νέα κλίμακα φόρου που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων, το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή.

enfia1

ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ. Στο πρώτο κλιμάκιο, της νέας διορθωμένης κλίμακας μετά τις παρεμβάσεις γαλάζιων και πράσινων βουλευτών, για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ανά τ.μ. ο βασικός φόρος περιορίζεται στα 2 ευρώ (από 2,3 ευρώ στο προηγούμενο σχέδιο) έναντι 2,55 ευρώ στο χαράτσι.

Ο ανώτατος συντελεστής για τα σπίτια μειώνεται από τα 30 ευρώ στο αρχικό σχέδιο στα 13 ευρώ (ήταν 13,6 ευρώ στο χαράτσι), δημιουργούνται 12 κλιμάκια αντί για 20 στο προηγούμενο σχέδιο, ενώ δεν αλλάζουν οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, πρόσοψης και μονοκατοικίας. Ανάλογες προσαρμογές γίνονται και στα ενδιάμεσα κλιμάκια. Ετσι, όπως προκύπτει από τα παραδείγματα, όλοι όσοι έχουν στην κατοχή τους μόνο σπίτια, ανεξαρτήτως αξίας θα πληρώσουν το 2014 χαμηλότερο φόρο.

=Για παράδειγμα, για διαμέρισμα 75 τ.μ. στη Γρηγορίου Λαμπράκη στον Πειραιά, 18ετίας, στον δεύτερο όροφο, με μία πρόσοψη ο φόρος από 841,5 ευρώ φέτος περιορίζεται το 2014 σε 782 ευρώ.

Σε μια φθηνότερη περιοχή, για παράδειγμα στους Αγίους Αναργύρους, για ισόγειο διαμέρισμα 70 τ.μ., ο φόρος φέτος είναι 261,8 ευρώ και θα μειωθεί του χρόνου σε 223,3 ευρώ. Σε πανάκριβη περιοχή, όπως για παράδειγμα ο Λαιμός Βουλιαγμένης, με αντικειμενική αξία 8.800 ευρώ/τ.μ., για διαμέρισμα 150 τ.μ. ο βασικός φόρος μειώνεται από 2.040 σε 2.029 και ο ΦΑΠ από 7.600 σε 7.300 ευρώ.

enfia2
Το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί την ερχόμενη εβδομάδα στους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί νωρίτερα από τον προϋπολογισμό, καθώς υπολογίζεται πως θα εισφέρει έσοδα 2,650 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές, δεν αποκλείονται μικροδιορθώσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, χωρίς να ανατρέπεται η φιλοσοφία του νομοσχεδίου η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι «λιγότερα από περισσότερους και περισσότερα από λιγότερους».

enfia3

ΜΟΝΙΜΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ. Γεγονός βέβαια παραμένει ότι πλέον οι φορολογικές επιβαρύνσεις είναι μόνιμες για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ το χαράτσι της ΔΕΗ είχε... προσωρινό χαρακτήρα. Παράλληλα δεν αίρονται οι αδικίες που προκαλούνται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αντικειμενικές αξίες βρίσκονται σε εξωπραγματικά επίπεδα σε σχέση με τις εμπορικές αξίες, ενώ ο λογαριασμός αλλάζει φέρνοντας επιβαρύνσεις για όσους εκτός από σπίτια έχουν και οικόπεδα, τα οποία εξαιρούνταν από το φετινό χαράτσι. Στα αγροτεμάχια οι επιβαρύνσεις είναι μικρές.

Οι αντικειμενικές
Με τον νέο φόρο δεν αίρονται οι αδικίες που προκαλούνται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι αντικειμενικές αξίες βρίσκονται σήμερα σε εξωπραγματικά επίπεδα σε σχέση με τις αγοραίες

πηγη:ΤΑΝΕΑ