Οικονομία

Απογραφή ΟΠΑΔ λήγει η προθεσμία

Απογραφή ΟΠΑΔ λήγει η προθεσμία Απογραφή ΟΠΑΔ λήγει η προθεσμία
Απογραφή ΟΠΑΔ λήγει η προθεσμία Στις 30/11 λήγει η προθεσμία για την ηλεκτρονική απογραφή ασφαλισμένων του ΟΠΑΔ μετά την παράταση που είχε δοθεί από τον Οργανισμό

Ο ΟΠΑΔ είχε ανακοινώσει την παράταση για την ηλεκτρονική απογραφή των ασφαλισμένων λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα νησιωτικών περιφερειακών Υπηρεσιών όπου η ηλεκτρονική θεώρηση- απογραφή και διόρθωση στοιχείων των ασφαλισμένων στα Μητρώα του Ο.Π.Α.Δ. καθυστερεί λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας των περιοχών αυτών
Επίσης για την απόφαση της παράτασης της απογραφής έλαβε ο ΟΠΑΔ υπόψη την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας Πανεπιστημιακών Σχολών και τη συνακόλουθη αδυναμία ηλεκτρονικής απογραφής και θεώρησης των βιβλιαρίων ασθενείας του προσωπικού τους (διοικητικού και διδακτικού)

Επισημαίνεται, ότι όσοι συνταξιούχοι δεν έχουν έως τώρα απογράψει/θεωρήσει τα βιβλιάριά τους στα ΚΕΠ, οφείλουν να προσέρχονται πλέον στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΠΑΔ Οι λοιποί ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να ακολουθούν τις ήδη κοινοποιημένες εγκυκλίους. (απογραφή/θεώρηση των εν ενεργεία υπαλλήλων από τις υπηρεσίες τους και των ενηλίκων μελών από τις Υπηρεσίες του ΟΠΑΔ.)

Ο ΟΠΑΔ πέραν της θεώρησης των βιβλιαρίων όλων των δικαιούχων ασφάλισης για το 2013 προχώρησε σε ηλεκτρονική απογραφή των ασφαλισμένων με τη δημιουργία και αξιοποίηση Ηλεκτρονικής Εφαρμογής Απογραφής/Θεώρησης ΟΠΑΔ - ΤΥΔΚΥ.

Με το πέρας της, ο ΟΠΑΔ θα κοινοποιήσει στην ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονικό αρχείο των απογεγραμμένων βιβλιαρίων, έτσι ώστε να ελέγχεται στην πράξη το ασφαλιστικό δικαίωμα.

Παρά ταύτα, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του έργου της απογραφής/θεώρησης, όσοι τυχόν δικαιούχοι ασφάλισης δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία, παρά το επαρκές του χρόνου που δόθηκε για την πραγματοποίηση της ηλεκτρονικής απογραφής και θεώρησης, δεν θα στερηθούν το ασφαλιστικό τους δικαίωμα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέρχονται στις κατά τόπους υπηρεσίες του Οργανισμού για την ενεργοποίηση του ασφαλιστικού τους δικαιώματος και την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας.

Είναι προφανές ότι αυτή η διαδικασία έγινε το 2013 για λόγους εξυγίανσης του Μητρώου και προστασίας του δημόσιου αγαθού της κοινωνικής ασφάλισης και δε θα επαναληφθεί το 2014