Οικονομία

Βιβλία εσόδων εξόδων απο το 2014 για τους αγρότες

Βιβλία εσόδων εξόδων απο το 2014 για τους αγρότες Βιβλία εσόδων εξόδων απο το 2014 για τους αγρότες
Βιβλία εσόδων εξόδων απο το 2014 για τους αγρότες Βιβλία εσόδων εξόδων θα πρέπει να τηρούν πάνω από όλοι αγρότες οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς από την 1η Ιανουαρίου του 2014, ενώ θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13% επί του καθαρού εισοδήματος που θα προκύπτει από την έκπτωση δαπανών και λειτουργικών εξόδων από τα ακαθάριστα έσοδα. 

Η χρονιά του 2014 θα είναι η χρονιά των «μεγάλων αλλαγών» για τους αγρότες καθώς θα είναι η πρώτη κατά την οποία οι επαγγελματίες αγρότες θα υποχρεωθούν να τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων και να ενταχθούν έτσι στο «κανονικό» καθεστώς ΦΠΑ. Το καθαρό γεωργικό εισόδημα θα φορολογηθεί (το 2015) με συντελεστή 13%.

Το καθαρό γεωργικό εισόδημα που θα δηλωθεί το 2015 (εισοδήματα 2014) θα φορολογηθεί ολόκληρο με 13%, καθώς καταργείται το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Επίσης, οι αγρότες θα προκαταβάλλουν και φόρο 55% για το επόμενο έτος, όπως ακριβώς ισχύει για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες.

Θα έχουν τη δυνατότητα μείωσης του φόρου με δήλωση δαπανών για την παραγωγή του προϊόντος, έξοδα για φάρμακα, αγορές εξοπλισμού κλπ.

Συγκεκριμένα καταργούνται οι διατάξεις για τον αντικειμενικό προσδιορισμό του καθαρού γεωργικού εισοδήματος, με συνέπεια όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κτηνοτρόφοι και αλιείς, που υπάγονται σε ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ, θα φορολογούνται πλέον ως κανονικοί επαγγελματίες για τα εισοδήματα που θα αποκτούν από το επόμενο έτος.

Με το νέο Φορολογικό καθεστώς ,τα καθαρά έσοδα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών για το έτος 2014 και τα επόμενα έτη θα προσδιορίζονται πλέον με τη λογιστική μέθοδο, δηλαδή με αφαίρεση των δαπανών που πραγματοποιούν για την εξυπηρέτηση των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων από τα έσοδα τα οποία εισπράττουν με τις πωλήσεις των προϊόντων τους.

Το καθαρό εισόδημα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, το οποίο θα προκύπτει με τη λογιστική μέθοδο, θα θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και θα φορολογείται με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ.

Συνεπώς, όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα υποχρεωθούν από την 1η-1-2014 να τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων  και να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις για τις πωλήσεις των προϊόντων τους. Πέραν των υποχρεώσεων αυτών, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, επειδή πλέον θα θεωρούνται επαγγελματίες θα υποχρεούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο μαζί με το φόρο εισοδήματος και το τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ.