Οικονομία

Αναγνώριση χρόνων για συνταξιοδότηση λήγει η προθεσμία

Αναγνώριση χρόνων για συνταξιοδότοτηση λήγει η προθεσμία Αναγνώριση χρόνων για συνταξιοδότοτηση λήγει η προθεσμία
Αναγνώριση χρόνων για συνταξιοδότηση λήγει η προθεσμία μέχρι τέλος του 2013 Μόλις 20 ημέρες προθεσμία έχουν ασφαλισμένοι σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΕΤΑ  ώστε να κάνουν αναγνώριση χρόνων , από δύο έως πέντε πλασματικά χρόνια ασφάλισης, για να βγουν στην σύνταξη ως και 10 χρόνια νωρίτερα και να γλυτώσουν τα 62 με πρόωρη ή τα 67 έτη με πλήρη σύνταξη.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι διασώζονται από την αύξηση του ορίου ηλικίας και δεν χρειάζεται να κάνουν υπομονή μέχρι τα 67 για πλήρη σύνταξη ή τα 62 για μειωμένη που ισχύει για όσους βγαίνουν από 1/1/13. Την ίδια στιγμή, σαρωτικές προμηνύονται οι αλλαγές από τον επόμενο μήνα στον τρόπο συνταξιοδότησης, καθώς και στον υπολογισμό των συντάξεων από το 2015.

Ποια είναι τα πλασματικά χρόνια που αναγνωρίζονται

Σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία κύριας ασφάλισης εξαιρουμένου του ΟΓΑ  δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου από τα τέκνα ώστε να επιτευχθεί θεμελίωση μέχρι το τέλος του 2010 . Για θεμελίωση σύνταξης από 1-1-11 και μετά, χρησιμοποιείται αντίστοιχη διάταξη του νόμου 3863/2010.

Επίσης μπορεί να αναγνωριστεί η στρατιωτική θητεία με καταβολή όμως των  εισφορών και να αντιστοιχεί σε 30 μέρες τον μήνα. Όταν η αναγνώριση γίνεται με σκοπό την προσαύξηση της σύνταξης, δεν υπάρχουν προϋποθέσεις. Όταν όμως η αναγνώριση γίνεται με σκοπό να συμπληρωθούν οι απαραίτητες χρονικές προϋποθέσεις για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, απαιτείται ο εργαζόμενος να έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του.

Αναγνωρίζεται επίσης η διάρκεια που λάμβανε ο ασφαλισμένος ως άνεργος επίδομα τακτικής ανεργίας με πλαφόν τις 200 ημέρες.

Παράλληλα αναγνωρίζεται ο χρόνος που ο ασφαλισμένος τελεί σε καθεστώς επιδότησης λόγω ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα. Η χρήση του εν λόγω χρόνου είναι δυνατή εφόσον απέχει μέχρι και 10 έτη από την αίτηση συνταξιοδότησης και με ανώτατο όριο τις 200 ημέρες

Παράλληλα μπορεί να αναγνωριστεί ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας με θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξηση της σύνταξης και εξαγοράζεται βάσει του ποσοστού προσφοράς και επίσης αναγνωρίζεται η διάρκεια που βρισκόταν ο ασφαλισμένος σε γονική άδεια ανατροφής τέκνου . Ο χρόνος εξαγοράζεται βάσει του ποσοστού εισφοράς  ασφαλισμένου και εργοδότη, που ισχύει για κάθε φορέα και του 25πλασιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, που ισχύει κατά τη χρονολογία υποβολής και της αίτησης αναγνώρισης.