Οικονομία

Ο Οκτώβριος και η... Ιταλία κρίνουν τις περικοπές στις συντάξεις

photo: αρχείο Dikaiologitika News photo: αρχείο Dikaiologitika News
Με την τραγωδία στο Μάτι να έχει τσαλακώσει περαιτέρω την εικόνα της κυβέρνησης, στελέχη της αναζητούν τον τρόπο να αμβλύνουν τις αντιδράσεις την στιγμή μάλιστα που η χώρα φαίνεται πως αφήνει πίσω τα μνημόνια.

Η κυβερνητική προσπάθεια εντείνεται με πρώτη επιδίωξη να μην εφαρμοστούν από το 2019 οι μειώσεις στις συντάξεις. Είναι σίγουρο ότι πλέον και οι δανειστές το συζητάνε, αλλά περιμένουν να έχουν στην διάθεσή τους και άλλα στοιχεία πριν προβούν στην λήψη της οριστικής τους απόφασης. Πιθανότερος μήνας που θα κριθεί το όλο ζήτημα είναι ο Οκτώβριος, χωρίς κανείς να είναι και για αυτό σίγουρος. Τρία γεγονότα θα κρίνουν την έκβαση του όλου εγχειρήματος. Το ένα είναι το προφανές, η πορεία των εσόδων και μάλιστα των επαναλαμβανόμενων και όχι των εκτάκτων. Το δεύτερο οι δαπάνες και το τρίτο είναι η Ιταλία.

Ο προϋπολογισμός της γείτονος είναι πολύ πιθανό να κρίνει και τις μειώσεις στις συντάξεις. Συγκεκριμένα, τον Οκτώβρη θα κατατεθεί στο ιταλικό κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός όπου θα δείξει και την στάση της νέας κυβέρνησης. Εάν οι αγορές αποφανθούν ότι δεν θα υπάρξει αναταραχή, τότε μπορεί και η Ελλάδα να ελπίζει σε «πράσινο φως» από τους δανειστές για το κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση θέμα των συντάξεων.