Οικονομία

Νέος τρόπος υπολογισμού για τις επικουρικές συντάξεις

Νέος τρόπος υπολογισμού για τις επικουρικές συντάξεις Νέος τρόπος υπολογισμού για τις επικουρικές συντάξεις
Νέος τρόπος υπολογισμού για τις επικουρικές συντάξεις Νέος τρόπος υπολογισμού για τις επικουρικές συντάξεις προωθείται στο επικουρικό Ταμείο ΕΤΕΑ όπου το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα ξεπερνά το 20% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ οι επικουρικές συντάξεις θα αναπροσαρμόζονται κάθε χρόνο ανάλογα με τα οικονομικά δεδομένα του Ταμείου, ενώ ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση εκτιμούν πως oι μειώσεις θα είναι 25% την επόμενη πενταετία.

Ο νέος κανονισμός του ΕΤΕΑ έχει ήδη καταρτιστεί (με βάση και την αναλογιστική μελέτη) και εκκρεμεί η έγκριση από το υπουργείο Εργασίας για να τεθεί σε εφαρμογή. Ουσιαστικά θα υπάρξει ενιαίο μοντέλο εισφορών και παροχών για πάνω από δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους (Δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα).

Ασφαλισμένοι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2000. Για την συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων ισχύουν διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με το έτος φυγής στην σύνταξη.

Αναλυτικά το προωθούμενο μοντέλο προβλέπει τα εξής για τον υπολογισμό συντάξεων

Για την συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων ισχύουν διαφορετικές ταχύτητες ανάλογα με το έτος που θα βγει στην σύνταξη

Για όσους συνταξιοδοτούνται μέσα στο 2014 στον κανονισμό προβλέπεται πως η σύνταξη υπολογίζεται αποκλειστικά σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 33 και 34 του ν 2084/1992 όπως αυτές ισχύουν για την επικουρική σύνταξη όσων ασφαλίζονται πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 και τη γενικότερη νομοθεσία . Αυτό πρακτικά οδηγεί σε ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης 20% εξέλιξη που όπως αναφέρθηκε θα επηρεάσει κυρίως μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Ασφαλισμένοι μετά την 1η Ιανουαρίου 2001 που αποχωρούν μετά το 2015. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα εξαρτάται από μια σειρά παράγοντες, που σχετίζονται τόσο με τις καταβληθείσες εισφορές όσο και με τα οικονομικά δεδομένα του ταμείου( όπως προβλέπεται σε νόμο που έχει ήδη ψηφιστεί).