Οικονομία

ΤΕΕ/ΤΜΚ: Πρόγραμμα κατάρτισης άνεργων νέων επιστημόνων πολυτεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων

photo: Pexels photo: Pexels
Την κατάρτιση και ενίσχυση των δυνατοτήτων απασχόλησης 100 άνεργων νέων επιστημόνων, αποφοίτων πολυτεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων σε δήμους της Θεσσαλονίκης, προβλέπει -με στόχο τον περιορισμό του brain drain- έργο που αναλαμβάνει να υλοποιήσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας (ΤΕΕ/ΤΚΜ).

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία». Η σχετική πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα, με απόφαση του αρμόδιου περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα.

Το έργο, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ, αφορά την επιμόρφωση, κατάρτιση και ενίσχυση των δυνατοτήτων απασχόλησης των νέων επιστημόνων. Στο στάδιο της αξιολόγησης προς ένταξη βρίσκεται μια ακόμα πρόταση που υπέβαλε το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), προϋπολογισμού της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση που ήδη εγκρίθηκε αφορά το έργο «Ανάπτυξη δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας σε άνεργους νέους επιστήμονες πολυτεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση του brain gain, στις περιοχές παρέμβασης των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης», ήτοι: α) στο σύνολο της έκτασης των δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά, β)στη δημοτική ενότητα Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη και γ)στη δημοτική κοινότητα Καλοχωρίου του Δήμου Δέλτα.

Το πρόγραμμα, που απευθύνεται στο σύνολο των ανέργων νέων επιστημόνων πολυτεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων της περιοχής παρέμβασης, αφορά την υλοποίηση δράσεων κατάρτισης, συμβουλευτικής και πιστοποίησης. Θα πραγματοποιηθούν τρεις κύκλοι κατάρτισης των 25 ατόμων στο αντικείμενο «επιχειρηματικότητα και ψηφιακά συστήματα διαχείρισης έργων και πληροφοριών» και ένας, επίσης 25 ατόμων, στην «κυκλική οικονομία και περιβαλλοντική διαχείριση».

Η δεύτερη –υπό αξιολόγηση- πρόταση, που υποβλήθηκε από το ΤΕΕ/ΤΚΜ σε συνεργασία με τον ΣΕΠΒΕ, έχει τίτλο «αναβάθμιση των προσόντων και κτήση νέων δεξιοτήτων ανέργων επιστημόνων πολυτεχνικών και τεχνολογικών σχολών στους τομείς των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), της ποιότητας και της καινοτομίας, από τις περιοχές παρέμβασης των ΣΒΑΑ της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης». Η υλοποίησή της προβλέπεται να ωφελήσει 260 μακροχρόνια ανέργους, επιστήμονες αποφοίτους πολυτεχνικών και τεχνολογικών σχολών, με στόχο την ένταξη τους στην αγορά εργασίας.

«Κάθε επιστήμονας που δεν έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει στον τόπο του τα εφόδιά του και αναγκάζεται να μεταναστεύσει, αποτελεί ένα πολύτιμο αναπτυξιακό "κεφάλαιο" που χάνεται για την Ελλάδα. Γι` αυτό, η προσήλωσή μας στη στήριξη των μηχανικών, προκειμένου να έχουν ως ρεαλιστική επιλογή την παραμονή και επαγγελματική δραστηριοποίηση στο αντικείμενό τους, αποτελεί και μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη» επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ.