Οικονομία

Λύση για τη διαδοχική ασφάλιση

Λύση για τη διαδοχική ασφάλιση Λύση για τη διαδοχική ασφάλιση
Λύση για τη διαδοχική ασφάλιση Την συγκρότηση ομάδας εργασίας για την επίλυση εκκρεμών θεμάτων που συνεχίζουν να υπάρχουν στην διαδοχική ασφάλιση προβλέπει απόφαση του υπουργείου Εργασίας .

Η σύσταση της επιτροπής κρίθηκε απαραίτητη ώστε να διερευνηθεί το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της καθυστέρησης εκδόσεων συνταξιοδοτικών αποφάσεων σε περίπτωση που ο αιτούμενος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με διαδοχική ασφάλιση.

Έργο της ομάδας εργασίας θα είναι η επίλυση των εκκρεμών θεμάτων διαδοχικής ασφάλισης που προκύπτουν από την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση του υπουργού Εργασίας κ Βρούτσης. Σειρά από εγκυκλίους για παράδειγμα του ΙΚΑ έχουν κάνει την διαδικασία πολύπλοκη και για τις αρμόδιες υπηρεσίες και για τους ασφαλισμένους.

Στόχος της ομάδας εργασίας είναι η συντόμευση έκδοσης απονομής διαδοχικής σύνταξης, καθώς και η απλοποίηση διαδικασιών ως προς την ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων.

Με το πέρας των εργασιών της η ομάδα εργασίας θα εκδώσει σχετικό πόρισμα ενώ η λειτουργία της ομάδας εργασίας ορίζεται σε έξι (6) μήνες.

Το πρόβλημα της καθυστέρησης απόδοσης σύνταξης σε όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια είναι έντονο με καθυστερήσεις που μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα τρία χρόνια.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο ΟΓΑ , όπου τα σχετικά προβλήματα εμφανίζονται ιδιαίτερα διογκωμένα, ενώ δείχνει ότι η ύπαρξη των προβλημάτων αυτών δεν οφείλεται μόνο στην ελλιπή στελέχωση και την αδυναμία μηχανοργάνωσης των ταμείων, αλλά και στην αναποτελεσματική οργανωτική της δομή.

Με την ομάδα εργασίας το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να βρει λύσεις στο χρόνιο αυτό πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος.