Οικονομία

Παραχωρείται στους δήμους δημόσια γη για δημοτικούς λαχανόκηπους

Παραχωρείται στους δήμους δημόσια γη για δημοτικούς λαχανόκηπους Παραχωρείται στους δήμους δημόσια γη για δημοτικούς λαχανόκηπους
Παραχωρείται στους δήμους δημόσια γη για δημοτικούς λαχανόκηπους Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα παραχωρεί στους δήμους δημόσια γη ώστε να μπορούν να διατεθούν ως δημοτικοί λαχανόκηποι και να καλλιεργούνται από πολίτες ,προβλέπει ο ψηφισμένος πλέον νόμος ν. 4061/2012.

Συγκεκριμένα προβλέπεται στον νόμο σύμφωνα με τις διατάξεις του η δωρεάν παραχώρηση ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιφανείας έως 70 στρέμματα, σε Δήμους της χώρας για τη δημιουργία λαχανόκηπων, εφόσον ο Δήμος δεν διαθέτει ακίνητα για το σκοπό αυτό.

Με Απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών που θα εκδοθεί, θα ρυθμισθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής της διάταξης και ειδικότερα οι υποχρεώσεις που θα αναλάβει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ο οικείος Δήμος για την υλοποίηση του προγράμματος όπως η κατάρτιση των ενδιαφερομένων, η παροχή συμβουλών, η παροχή πρώτων υλών, η βράβευση του καλύτερου λαχανόκηπου, διαμόρφωση του ακινήτου, η άρδευση κλπ, καθώς και τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλέγονται οι δικαιούχοι για την καλλιέργεια, το όργανο που θα εκδίδει την σχετική πράξη παραχώρησης, η διαδικασία, η χρονική διάρκεια και οι όροι αυτής καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Επίσης διατάξεις του νόμου προβλέπουν ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε ακίνητα που κατέχονται από Δήμους για την εξυπηρέτηση αναγκών τους και συγκεκριμένα για τη στέγαση δημαρχιακών μεγάρων, σχολείων και κοινωφελών εγκαταστάσεων, όπως δημοτικές βιβλιοθήκες, εκθεσιακοί χώροι, αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ.

Ο ενδιαφερόμενος Δήμος υποβάλλει αίτηση στη Διεύθυνση Πολιτικής Γης/Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, συνοδευόμενη από τοπογραφικό διάγραμμα, στο οποίο απεικονίζεται το κατεχόμενο ακίνητο με τα τυχόν υφιστάμενα σε αυτό κτίσματα. Αρμόδιος υπάλληλος που υπηρετεί στην παραπάνω υπηρεσία διενεργεί αυτοψία και συντάσσει έκθεση με  την οποία βεβαιώνει ότι το ακίνητο χρησιμοποιείται για κάποιον από τους προαναφερόμενους σκοπούς.

Επισημαίνεται ότι τα ακίνητα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για κοινωφελείς σκοπούς και μόνο, αφού λόγω αυτής της χρήσης προβλέπεται η μεταβίβαση της κυριότητας στον οικείο Δήμο.

Αν το κτίσμα έχει ανεγερθεί σε τμήμα ευρύτερου ακινήτου, ο Περιφερειάρχης εκδίδει πράξη κατάτμησης, που θα πρέπει να πληροί τα όρια αρτιότητας οικοπέδου που τίθενται από τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις. Στην περίπτωση αυτή, η υπηρεσία δόμησης του οικείου Δήμου προσδιορίζει στο επισυναπτόμενο τοπογραφικό διάγραμμα, σε ΕΓΣΑ 87, το άρτιο οικόπεδο που θα περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου. Με απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα προσδιοριστεί ο τύπος του παραχωρητηρίου που θα εκδοθεί για τη μεταβίβαση των προαναφερόμενων ακινήτων στους Δήμους.