Οικονομία

Με αυτά τα προσόντα θα γίνουν οι προσλήψεις στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Με αυτά τα προσόντα θα γίνουν οι προσλήψεις στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Ευστάθιου Γιαννακίδη και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλλελεγγύης καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα προσόντα για την επιλογή ενός προσώπου ως επαγγελματία επιτρόπου σε Ν.Π.Δ.Δ. αλλά και στην ΕΚΚΑ.

Σκοπός των διατάξεων είναι η καθιέρωση της διαδικασίας επιλογής επαγγελματιών επιτρόπων και συγκεκριμένα ο καθορισμός των απαιτούμενων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που πρέπει να πληρούνται για την επιλογή ενός προσώπου ως επαγγελματία επιτρόπου, τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές τους, οι τεχνικές λεπτομέρειες εκπαίδευσης και διαρκούς επιμόρφωσης τους, καθώς και οι μηχανισμοί παρακολούθησης, υποστήριξης και της αξιολόγησης των επαγγελματιών επιτρόπων, ο καθορισμός του αριθμού ασυνόδευτων ανηλίκων ανά επαγγελματία επίτροπο, το είδος, οι όροι, το περιεχόμενο της σύμβασης, καθώς και η αμοιβή τους.

Προσόντα

Ο/η επαγγελματίας επίτροπος πρέπει να:

α) Είναι πτυχιούχος Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. με τίτλο σπουδών κοινωνικών, ανθρωπιστικών, νομικών ή πολιτικών επιστημών.

β) Έχει καλή γνώση της αγγλικής ή της γαλλικής γλώσσας. Σε περίπτωση που ο/η επαγγελματίας επίτροπος δεν διαθέτει την ελληνική ιθαγένεια, να έχει άριστη γνώση της ελληνικής γλώσσας.

γ) Διαθέτει γνώσεις χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα της επεξεργασίας κειμένων, υπολογιστικών φύλλων και υπηρεσιών διαδικτύου.

δ) Διαθέτει αποδεδειγμένα γνώση ή/και τουλάχιστον δωδεκάμηνη εμπειρία σε ζητήματα προάσπισης δικαιωμάτων του παιδιού, παροχής συνδρομής και προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων ή στους τομείς της διεθνούς προστασίας ή προστασίας του παιδιού.
Πρόσθετα προσόντα δύναται να εξειδικεύονται περαιτέρω στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, ύστερα από αίτημα του Ε.Κ.Κ.Α. και σύμφωνη γνώμη του Α.Σ.Ε.Π. κατά την κείμενη νομοθεσία.

Πρόσληψη επαγγελματιών επιτρόπων

Οι επαγγελματίες επίτροποι προσλαμβάνονται, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τις προσλήψεις σε Ν.Π.Δ.Δ. του δημοσίου τομέα, ως προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση έργου, με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία που προβλέπεται στο ν. 2190/1994, όπως αυτός ισχύει. Η πλήρωση των θέσεων διενεργείται μετά από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.). Με την ολοκλήρωση της πρόσληψης τους, οι επαγγελματίες επίτροποι εντάσσονται στο Μητρώο Επαγγελματιών Επιτρόπων που τηρεί το Ε.Κ.Κ.Α., κατά τις κείμενες διατάξεις.

Διαβάστε το ΦΕΚ