Οικονομία

Νέες θέσεις εργασίας από τον θαλάσσιο τουρισμό

Νέες θέσεις εργασίας από τον θαλάσσιο τουρισμό Νέες θέσεις εργασίας από τον θαλάσσιο τουρισμό
Νέες θέσεις εργασίας από τον θαλάσσιο τουρισμό Καταλυτικό ρόλο ως προς την αύξηση των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα κατ' επέκταση, αναμένεται να διαδραματίσει η υλοποίηση της Ατζέντας της Γαλάζιας Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που εστιάζεται μεταξύ άλλων στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό των χωρών- μελών της Ένωσης.

Πρώτη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για τον Παράκτιο και τον Θαλάσσιο Τουρισμό, που διοργανώνει το υπουργείο Τουρισμού, με αφορμή την ελληνική Προεδρία, η υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι ο τουρισμός είναι το «κλειδί» για την έξοδο από την κρίση.

Υπογράμμισε ότι ο τουρισμός συνεισφέρει στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ το 10%, τη στιγμή που η Ευρώπη συγκεντρώνει παραπάνω από τις μισές αφίξεις παγκοσμίως. Εστιάζοντας, εξάλλου, στο θέμα της διάσκεψης ανάφερε ότι η ατζέντα τής γαλάζιας ανάπτυξης δημιουργεί προϋποθέσεις για αύξηση των θέσεων εργασίας, με τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό να παίζουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

Πιάνοντας το «νήμα» από αυτό ακριβώς το σημείο, η Μαρία Δαμανάκη, επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας τόνισε ότι ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός είναι η «ραχοκοκαλιά» της παράκτιας οικονομίας καθώς απασχολεί περί τα τρία εκατομμύρια εργαζόμενους, ενώ σε αυτές τις περιοχές ταξιδεύουν τέσσερις στους εννέα ταξιδιώτες.

Στην ομιλία της η κ. Δαμανάκη, επισήμανε την πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο της ΕΕ, επίτροπο για τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό Αντόνιο Ταγιάνι στο μέτωπο του θαλάσσιου και παράκτιου τουρισμού, ενώ αναφέρθηκε και στην υφιστάμενη οικονομική κρίση.

«Βρισκόμαστε σε μια καινούρια φάση με περισσότερες ελπίδες. Η Ευρώπη αντιδρά στην οικονομική κρίση και πλέον δείχνει πόσο αποφασισμένη είναι να διατηρήσει τις κατακτήσεις της και το ενιαίο νόμισμα» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελληνίδα επίτροπος. Η κ. Δαμανάκη υπογράμμισε ότι πλέον υφίσταται μόνιμος μηχανισμός στήριξης του ενιαίου νομίσματος και την ίδια στιγμή έχουν διατεθεί 700 δισ. ευρώ για τη στήριξη αυτή. Όπως είπε, η ΕΕ μπορεί να περηφανεύεται ότι έχει επιτευχθεί η μεγαλύτερη κινητοποίηση για τη διάσωση χωρών- μελών της στην ιστορία της.

Περιγράφοντας τους μελλοντικούς στόχους της ΕΕ, η κ. Δαμανάκη τόνισε ότι αυτή θα δοθεί στο μέτωπο της απασχόλησης. «Θα είναι η μητέρα των μαχών για την ΕΕ. Με 26 εκατομμύρια ανέργους στην Ευρώπη και 1,3 εκατομμύρια στην Ελλάδα, αυτός θα είναι ο κύριος στόχος τα επόμενα χρόνια», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό η κ. Δαμανάκη είπε πως τα προβλήματα εντοπίζονται στον κατακερματισμό του κλάδου (αποτελείται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις), από την έλλειψη δεξιοτήτων, αλλά κυρίως από τη δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση.

Η προσπάθεια της ΕΕ για την υλοποίηση της γαλάζιας ατζέντας περιλαμβάνει, σύμφωνα με την κ. Δαμανάκη 14 δράσεις που ξεδιπλώνονται μεταξύ άλλων στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, στην καλύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες αλλά και στην καλύτερη επικοινωνία των επιχειρήσεων με το κράτος κλπ.

Με πρότυπο τα νησιά Μέντες στην Ισπανία, η κ. Δαμανάκη σημείωσε ότι «πρέπει να στραφούμε και σε άλλες μορφές τουρισμού (αλιευτικός, καταδυτικός, γιότιγκ, θαλάσσιες προστατευμένες περιοχές), προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση του τουριστικού εισοδήματος των παράκτιων περιοχών και μείωση της εποχικότητας».

Εξάλλου, όπως είπε, η ΕΕ δίνει χρήματα σε όσους φροντίζουν το φυσικό περιβάλλον και καθαρίζουν τις ακτές από πλαστικά και ρύπους. Η ΕΕ μέσω του προγράμματος στήριξης των ΜΜΕ, «COSME» δίδει 150 εκατ. ευρώ, σε όσες ενταχθούν σε αυτό, ενώ το πρόγραμμα πολιτικής συνοχής των περιφερειών ύψους 325 δισ. ευρώ, έχει δράσεις που αφορούν και τον τουρισμό.

Στην παρέμβασή του ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ταμπέλ Ριφάι, αφού αναφέρθηκε με κολακευτικά λόγια στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι στη χώρα εκπροσωπείται το «ταξιδεύειν» καλύτερα από κάθε άλλο κράτος, υπογράμμισε τη σημασία του τουρισμού στην ανάπτυξη της Ευρώπης. Το 2013, 1,08 δισεκατομμύρια πολίτες ταξίδευσαν σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων επανέλαβε, οι μισοί επέλεξαν την Ευρώπη για τις διακοπές τους. Στον άξονα του παράκτιου τουρισμού ο κ. Ριφάι επισήμανε ότι η Ευρώπη διαθέτει 70.000 τμ ακτές, με την Ελλάδα να είναι δεύτερη μετά τη Νορβηγία σε μήκος ακτών.

Σε ηχογραφημένο μήνυμά του τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ, επίτροπος για τη βιομηχανία, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό Αντόνιο Ταγιάνι, ανάφερε ότι παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός είναι προτεραιότητα για την ΕΕ τονίζοντας ότι «πρέπει να συνεργαστούμε και να διασφαλίσουμε πως οι ακτές μας θα είναι ανταγωνιστικές».πό την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού