Οικονομία

Αλαλούμ πάλι με τις αποδείξεις του 2014

Αλαλούμ πάλι με τις αποδείξεις του 2014 Αλαλούμ πάλι με τις αποδείξεις του 2014
Αλαλούμ πάλι με τις αποδείξεις του 2014 Αντίφαση προβλέπει η υπουργική απόφαση για τις αποδείξεις που θα πρέπει οι φορολογούμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι να μαζέψουν το 2014 ώστε να δηλώσουν ποσό ίσο με το 10% των συνολικών εισοδημάτων τους . Στην απόφαση όμως δεν προβλέπεται η περίπτωση που αντρόγυνο κάνει κοινή φορολογική δήλωση όπως οφείλει και ο ένας από τους δύο είναι ελεύθερος επαγγελματίας που δεν έχει την υποχρέωση δήλωσης αποδείξεων.

Συγκεκριμένα δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση για τις αποδείξεις που πρέπει να συγκεντρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2014 ώστε να πληρώσουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα αλλά και να έχουν την έκπτωση φόρου.

Η απόφαση όμως έχει μια ''αδυναμία'' που θα οδηγήσει σε έκδοση εγκυκλίου που θα το διευκρινίζει αφού δεν αναφέρετε στην περίπτωση που ένα αντρόγυνο ο ένας από τους δύο δεν είναι υπόχρεο προσκόμισης αποδείξεων διότι είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Η απόφαση προβλέπει μόνο τον επιμερισμό στα εισοδήματα στην περίπτωση που και οι δύο είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι και δεν προβλέπει ότι ο ένας μπορεί να είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Χαρακτηριστικά η απόφαση αναφέρει ότι το ποσό των αποδείξεων που προσκομίζονται γίνεται αποδεκτό μόνο εφόσον έχει περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση, λογίζεται συνολικά και για τους δύο συζύγους και επιμερίζεται μεταξύ τους ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο σύμφωνα με την κλίμακα ατομικό εισόδημα. Ο προηγούμενος επιμερισμός εφαρμόζεται μόνο στην περίπτωση που ο υπόχρεος και η σύζυγος δηλώνουν εισόδημα το οποίο φορολογείται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

Έτσι για ακόμη μια φορά θα χρειαστεί έκδοση αλλεπάλληλων διευκρινιστικών εγκυκλίων για να εφαρμοστεί ένα τόσο απλό μέτρο αυτό της συλλογής αποδείξεων αφού πλέον έχει γίνει εθιμοτυπικό το να χρειάζονται πολλές διευκρινιστικές εγκυκλίους για να βγάλει ο πολίτης συμπέρασμα σε σχέση με το τι ισχύει.