Οικονομία

Καταγγελία υπαλλήλων ΟΑΕΔ: Δεν έχουν εξεταστεί τα κτίρια του Οργανισμού για την αντισεισμικοτητα τους

Καταγγελία υπαλλήλων ΟΑΕΔ: Δεν έχουν εξεταστεί τα κτίρια του Οργανισμού για την αντισεισμικοτητα τους
Τα ελλειπή μέτρα ασφάλειας των εργαζομένων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ. Ειδικότερα η αδέσμευτη φωνή των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ εξέδωσε ανακοίνωση και ζητάει από το Υπουργείο Εργασίας να εξασφαλίσουν την ασφαλή και υγιεινή λειτουργία των υπηρεσιών.

Όπως καταγγέλλουν δεν έχει γίνει καμιά απολύτως ενέργεια για την μέριμνα προσεισμικού σχεδιασμού των χώρων εργασίας, για την συντήρηση των εγκαταστάσεων και για τον έλεγχο του εξοπλισμού. Ακόμη δεν έχει ληφθεί καμιά μέριμνα αναπροσαρμογής των μέτρων, επίβλεψης ορθής εφαρμογής τους αλλά και καμιά διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και ασκήσεων ετοιμότητας. Επίσης είναι άγνωστο εάν μπορούν τα συστήματα πυρασφάλειας να αντεπεξέλθουν σε περίπτωση πυρκαγιάς σε πολλές υπηρεσίες μας.

Όπως τονίζουν και ο έλεγχος των δημοσίων κτιρίων σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκη Τσελέντη υπολείπεται αφού από το 2000 έπρεπε να εξεταστούν από μηχανικούς 80.000 δημόσια κτίρια. Μέχρι σήμερα όπως δήλωσε είναι ζήτημα εάν έχουν εξεταστεί 17.000. Γι'αυτό απαιτούνται άμεση και κατά προτεραιότητα εξέταση όλων των κτιριακών υποδομών του ΟΑΕΔ-ΟΕΚ-ΟΕΕ για την αντισεισμικότητα και την αντοχή τους.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ  χρειάστηκε μόνο ένας μετρίου μεγέθους σεισμός στην Αθήνα για να αποκαλυφθούν όλες οι ελλείψεις για την ασφάλεια των εργαζομένων στον ΟΑΕΔ αλλά και των πολιτών που καθημερινώς κατά χιλιάδες προσέρχονται στις υπηρεσίες μας. Εκείνο όμως που πραγματικά θα έπρεπε να έχει θορυβήσει πολλούς στον ΟΑΕΔ είναι οι απαράδεκτες συνθήκες ασφάλειας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τις σχολές του Οργανισμού, εκεί δηλαδή όπου βρέφη, παιδιά και σπουδαστές περνούν πολλές ώρες από τη ζωή τους.

Υπήρχαν υπηρεσίες, όπως υπογραμμίζουν στις οποίες κανείς δεν ήξερε ποιος θα δώσει την εντολή εκκένωσης των κτιρίων και οι συνάδελφοι πανικόβλητοι δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν. Δυστυχώς η αντίδρασή τους ήταν απολύτως λογική αφού δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα καμιά άσκηση ετοιμότητας για την περίπτωση σεισμού ή πυρκαγιάς παρότι στη Διοίκηση πέρυσι τον Αύγουστο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον τρίτο όροφο με αποτέλεσμα να επέμβει η πυροσβεστική υπηρεσία και να «βγάλει σχεδόν σηκωτούς» τους εργαζόμενους από τα γραφεία τους. Και εάν όλα αυτά για μερικούς ακούγονται υπερβολές θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι κανείς δεν πρέπει να παίζει με την ασφάλεια των εργαζομένων.