Οικονομία

Οι αλλαγές στα εργασιακά

Οι αλλαγές στα εργασιακά Οι αλλαγές στα εργασιακά
Οι αλλαγές στα εργασιακά Αλλαγές στα εργασιακά προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με την Τρόικα και οι αλλαγές αυτές θα αφορούν τις ομαδικές απολύσεις τον καθορισμό νέου κατώτατου μισθού για τους μακροχρόνια ανέργους με υπολογισμό των μισών τριετιών καθώς και την μείωση των εργοδοτικών και των ασφαλιστικών εισφορών.

Συγκεκριμένα οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά προβλέπουν ότι παγώνουν για ένα εξάμηνο οι ομαδικές απολύσεις ενώ μετά το συγκεκριμένο διάστημα το ΑΣΕ (Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας) θα γνωμοδοτεί για θέματα απολύσεων με συνεργασία εργαζομένων και εργοδοτών που συμμετάσχουν στο εν λόγω Συμβούλιο.

Επίσης δεν καταργούνται οι τριετίες στους εν ενεργεία ιδιωτικούς υπαλλήλους και σε ανέργους που είναι στο καθεστώς αυτό έως και 12 μήνες

Για τους μακροχρόνια ανέργους δεν θα προσμετρούνται οι τριετίες στο μισό δηλαδή αύξηση 15% στον βασικό μισθό ενώ οι επιχειρήσεις για να μην δίνουν τριετίες θα πρέπει να μην έχουν προβεί σε καμία απόλυση τα τελευταία τρία χρόνια και έχουν κάνει πρόσληψη τουλάχιστον ενός μακροχρόνια ανέργου.

Επίσης μειώνονται κατά 2,9% οι εργοδοτικές εισφορές από τον Ιούλιο και μειώνονται κατά 1% οι ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζομένους που θα φέρει μικρή αύξηση στον μισθό τους.

Η εφαρμογή αυτή του μέτρου της μείωσης των εισφορών φέρνει την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ που λαμβάνουν 200.000 εργαζόμενοι

Ενώ θα γίνουν αλλαγές στον Συνδικαλιστικό νόμο